С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

OT БРОЯ: ROSALEA: Модерно вино и женска енергия

Ани Коджаиванова
19 Март 2024, 11:52
Share Tweet Pin it Share

Пълния текст четете в пролетния брой на "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Mahala Bookstore.

ROSALEA e най-младата изба в района на Сакар, но за това кратко време тя стана разпознаваема за професионалисти и потребители, неделима част е от местната задружна винарска общност, а нейни вина вече имат отличия и две поредни години намират място в класацията на най-добрите български вина DiVino Top 50.



Няколко са основните причини за това: професионализмът и творческата енергия на чаровния предимно женски екип, воден от енолога Екатерина Гаргова; свежите, живи, хармонични вина с модерен стил, които тя и местният тероар създават; а също и нежното име и визия, които пасват идеално и на вината, и на екипа.

Идеолог и двигател на проекта е чешкият инвеститор Петр Белец, чийто професионален път е свързан с IT сферата и енергийния сектор. Преди 20 години работата го отвежда в Испания заедно с приятеля му Владислав Винтнер и започват да внасят испанско вино в Чехия. Десет години по-късно бизнесът им мигрира в България, а между бизнес срещите Петр открива и очарованието на сакарското вино и решава, че иска да бъде част от това преживяване.

В началото прави собствено вино в харманлийската изба "Братанови" - с помощта на екипа. Но копнежът за собствена винарна остава и през 2016 г са засадени 11 ха лозя в село Шишманово с типичните за региона каберне совиньон, каберне фран, сира, рубин, шардоне, както и мавруд. Разположени са върху канелени и сиви горски почви, които са подходящи и за червени и бели сортове. Четири години по-късно лозята са в плододаване и историята на ROSALEA започва.

"А" като лозе

Логично е. Имаш лозе - трябва ти агроном. Първият служител на ROSALEA е младата агрономка Анелия Павлова, която влиза в екипа през 2017 г. с мисия да изправи на крака лозята, които в началото имат трудности със захващането и голяма част трябва да се презасеят. Макар и току-що завършила обучението си, тя се справя със задачата и в следващите няколко години израства като уважаван професионалист. Колегите й я описват като много целеустремена и упорита, работлива и подредена, любознателна, човек с широк поглед и много разбиране, който чете и се интересува.



"Тя наистина бе тази, която вдигна на крака лозето. Работихме прекрасно заедно. Междувременно обаче Ани срещна любовта - едно италианско момче, и след няколко мъчителни отлагания на момента, през 2021 г., когато вече лозето вече беше в чудесна форма и готово за раздялата, замина за Италия", разказва с видима доза тъга Екатерина Гаргова. Работата на агроном оттогава поема Румен Кирилов, който е в лозето също от самото му създаване.

"Б" като енолог

Екатерина Гаргова се присъединява към екипа през 2020 г. - насред пандемията. Родена е в Пловдив, но пък родът на баща й е от Харманли, така че нещата си пасват. Тя е едно от най-изявените и уважавани имена в гилдията, носителка е на приза Енолог на годината за 2010 г.



Нейният професионален път започва в един от големите винпроми - Стамболово, преминава през проектите Вила Винифера, Windy Hills, Вила Любимец и Вила Хисар - популярни за времето си винарни, както и през северномакедонската изба Попова Кула, където работи и с куп интересни, и непознати местни сортове. От 2014 е част от екипа на русенската изба Levent, добре позната със своите свежи бели вина. Редом с това има зад гърба си и няколко кампании в Калифорния и Нова Зеландия. А междувременно основава и свой бранд - Wine Bridges. В него експериментира с къси серии вина от местни сортове.

"Беше травмираща година, с окови. Едва през месец май успях да посетя за първи път лозята в Сакар след няколко месеца локдауни и те бяха така красиви, на фона на целия стрес бяха като оазис", спомня си еноложката.


По това време ROSALEA все още притежава само лозе, а с наближаването на гроздобера трябва да намерят място, в което да направят вино. Моментът е сложен и в местните изби няма възможност. Намират такава във винарна в Ямболско. "Беше сушава година, очакваше се нисък добив и предполагах, че гроздето няма да има добре узрели танини. Лозята също бяха още твърде млади за хубави чисто сортови вина. А и като видях оборудването и съдовете, с които можехме да разполагаме, реших, че ще е най-добре просто да направим едно купажно розе. И така направихме ROSALEA Rose 2020 - 3800 бутилки", спомня си Катя.

Това е всичко от първата реколта на избата, но тя далече не е безславна, защото въпросното розе печели златен медал на Фестивала на розето в Казанлък и много почитатели. За направата му Екатерина Гаргова казва, че търси баланс между цвета, ароматите и вкуса, както и между свежестта и алкохола. "Не робувам само на цвета. Харесвам да е нежен, но не прозрачен, защото така виното се лишава от други качества. Охлаждам гроздето, за да не извлича много цвят, но не искам да се боря да няма цвят", споделя еноложката.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »