С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Да запазим отвореното вино по-дълго

Веселина Маринова
01 Декември 2007, 15:37
Share Tweet Pin it Share

Дали виното в недопитите бутилки има нужда от специално съхранение? Всъщност зависи изключително много от самото вино. На някои недопити вина кислородът не би им повлиял дори до четвъртия или петия ден - и то ако са оставени отворени. А други ще загубят част от качествата си дори само за едно денонощие. Но за ценителите, ненадарени с пророчески способности, е невъзможно да узнаят предварително какво ще се случи. Така че най-добре е да направим всичко, което зависи от нас за запазването на виното, особено ако е скъпо и ценно.

Най-простият и бърз вариант са металните тапи, с които виното може да издържи до 24 часа, без да загуби аромата и вкуса си. Добрите модели се отличават по две неща - по уплътнителите и по тежестта. Най-полезни са най-тежките тапи с цялостно уплътнение. При тях колкото и нестандартна да е бутилката, тапата влиза донякъде и тъй като собствената й тежест натиска, тя прилепва плътно. При други се разчита на три уплътняващи пръстена, а има и тапи с по един пръстен. Цената се определя най-вече от тежестта, доколкото тя се получава от количеството стомана, която е скъп материал.

Следваща, по-висока стъпка при уредите за съхраняване на недопити бутилки са обезвъздушителите. Трудно е да се открие съществена разлика в качеството на тези предмети между едни и други фирми. При тях тапата се поставя на гърлото на бутилката и с помощта на помпичка въздухът се изтегля. Получава се вакуум и изтеглянето става все по-трудно, дори невъзможно. По този начин течността може да се съхрани до една седмица, като тук отново се налага уговорката, че зависи от виното. Като цяло съотношението цена/полезност при тези уреди е много привлекателно и изобщо те са един наистина уцелен подарък за всеки, който с удоволствие и интерес пие вино у дома.

Най-съвършената система за затваряне представлява една куха подвижна лула от метал, която влиза в бутилката и стига до дъното й. Има дупчица с възвръщателен клапан и отделно приспособление, с което под налягане от 6 атмосфери се впръсква специален газ, без вкус и мирис, който е по-тежък от въздуха и не взаимодейства с виното. Когато проникне в бутилката, той "ляга" върху течността и напълно отрязва достъпа на въздух до повърхността й. Чрез тази система виното може да се съхранява толкова, колкото и в неотворената бутилка. С нея отворените веднъж шишета могат да бъдат допити след седмици, даже и след месеци. Естествено, и цената е висока. Използването на тази система добива смисъл най-вече при редовно отваряне на доста скъпи и ценни бутилки.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »