С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Винените чаши

Юлия Костадинова
01 Декември 2007, 15:51
Share Tweet Pin it Share

Нищо друго не е от по-голямо значение за това как ще възприемем едно вино от чашата. Е, може би по-важна е само нагласата, с която подхождаме. Все пак от сферата на материалните ценности, винената чаша безспорно е лидер. Защо й е отредена такава значима роля в живота на ценителя? Защо чашата за бяло вино трябва да е по-малка и с по-тясно гърло от тази за червено? A нещата съвсем не свършват до тук. Както казват французите: "за всяко вино си има чаша" - една максима, която оправдават всички сериозни производители с последните си каталози. Изпитание дори за най-запалените винолюбители са последните разработки на фирми като Riedel, които освен че направиха революция в представата за чаши, до ден днешен с точност до милиметри разработват чаши за различните типове вино, че дори и за различните сортове.

Има логическо обяснение защо по-свежи бели вина от силно ароматични сортове като совиньон блан, мускат или траминер, се сервират в една чаша, докато по-плодовото шардоне стои добре в малко по-различна. А шардонетата, ферментирали и отлежавали в дъб - в съвършено различна и даже стряскаща форма за бяло вино. Големината на балона и широчината на отвора определят ъгъла, под който течността попада в устната кухина, а от това зависи как ще възприемете вкуса. Не вярвате? Но е факт. Ние долавяме вкусовете сладко, солено, кисело и горчиво чрез зони разположени върху различни участъци от езика, тоест моментът с ъгъла на падане има значение и е крайно важен за вкуса на виното. Ето това са накратко доводите. В случай, че все пак не сте убедени докрай, опитайте по най-сигурния метод - този на пробите и грешките. На следните страници сме показали всички добри и лоши примери. Използвайте ги, за да откриете сами как се променя вкуса на едно вино в зависимост от чашата. След това вече никакви думи няма да имат значение.

Описание на основните видове чаши

Вината от Бордо, съчетали най-вече три основни сорта - каберне совиньон, мерло и каберне фран, се поднасят в една от най-универсалните чаши, подходяща и за всяко друго каберне или мерло.

Виното от Вувре, както и другите бели от Лоара, изисква чаша с по-конична форма. В същата чаша стоят добре и елзаски бели вина.

Бургундските вина - богати, щедри на аромати, но и фини, изискват чаша с широк балон и сравнителни тесен отвор, за да могат дълбоките аромати да се разпрострат свободно и в същото време да се концентрират на повърхността.

Подсилените вина, както и естествено сладките е най-добре да се поднасят в малки лаленца. Дегустационната чаша също е добър вариант.

Елегантната пенливост на шампанското изпъква в чашата, която повечето от нас добре познават. Т. нар. Flute (флейта) определено е за предпочитане пред варианта отворена (като купа) чаша, която освобождава прекалено бързо както аромата, така и мехурчетата.

За винтидж шампанските и за розовите пенливи вина чашата отново е флейта, но е със съвсем леко по-издут балон.

Факт е, че не винаги разполагаме с най-подходящите чаши за дадено вино, но пък за сметка на това можем да се опрем на правилото - червено (или такова с повече танини) в голям балон; бяло - в по-издължена и затворена чаша, а пенливо - в тясна и дълга. И все пак  успехът на ритуала, наречен дегустация, зависи преди всичко от хармонията на всички елементи в чашата.

Дегустационната чаша, що е то?

Всеки професионалист добре я познава. Тя е сертифицирана от Международната организация по лозата и виното (OIV или Organisation Internationale de la Vignet et du Vin), както и от всепризнатата система за качествена оценка - INAO (Institut National de'lOrigine et de la Qualite). Това не е случайно, защото е изчислено, че именно тя дава равен шанс на всички вина - нещо много важно при сляпата дегустация, когато виното получава обобщена оценка. Погледнато от нашия ъгъл сега, може да се каже, че е подходяща за всяка бутилка, но все пак, ако искате да се насладите максимално на някое голямо вино, винаги е по-добре да подберете внимателно и чашата за него.

По-известни производители на винени чаши

По света има, без да преувеличаваме, хиляди производители на чаши за вино. Много от тях заслужават внимание заради оригиналност, елегантност на силуета, добри материали и т.н. Невъзможно е да изброим всички, но тук сме направили преглед на онези, които са всепризнати и отдавна са специализирали в този жанр.

Waterford Crystal, Ирландия

Един от най-луксозните кристали в света се прави от 1783 г. насам. Вече не са малко семействата, които притежават сервизи на Waterford, предавани от поколение на поколение, векове наред. Компанията се гордее с това, че мнозина от майсторите на Waterford са свързани с фабриката от съвсем млади, където цял живот са усъвършенствали изкуството да превръщат къс разтопено стъкло в диамантено шлифовани чаши.
<http://www.waterfordvisitorcentre.com/>

Schott-Zwiesel Glasses, Германия

Достойният за уважение семеен бизнес на корпорацията Schott, просъществувал повече от век, е свидетелство за високото ниво на този занаят в Германия. Красиво изработените и трудно чупливи винени чаши са с отлично съотношение цена-качество.
<http://www.schott-zwiesel.com/>

Spiegelau, Германия

Фабриката за кристал Spiegelau е една от най-старите в Европа. Чашите й се отличават с елегантен силует и фини стени, което ги прави предпочитани от ценителите. Те са доста универсални и също са с добро съотношение качество-цена. От 1990 г. насам Spiegelau са собственост на едни от най-големите на пазара - Nachtmann Group.
<http://www.spiegelau.com/>

Nachtmann, Германия

Основана е от майстора на кристали Михаел Нахтман през 1834 г. и оттогава насам е производител на един от най-високите класове чаши за вино в Европа, както и на класически сервизи, авангардни и барокови произведения от кристал. От 2004 г. тя е собственост на Riedel Glas.
<http://www.nachtmann.de/>

Riedel Glas, Австрия

За мнозина - абсолютният лидер по отношение на качеството. Едно е сигурно, те са единствените, които от десетилетия се занимават само с производството на кристални чаши и декантери за вино. Често ги даваме за пример, не само заради класическата форма, но и заради страстта и прецизността, с която доказаха, че формата е от значение за вкуса.
От основаването си през 1756 г. в Бохемия досега Riedel са семейно предприятие.
<http://www.riedel.com/intro-riedel.html>

J.G.Durand, Франция

Френската компания е сравнително млада. Основана е през 1983 г., а днес вече е ядрото на световния конгломерат ARC International, към който принадлежат всепризнатите чаши на Mikasa. Произвежданите от тях аксесоари и комплекти за маса са, както се изразяват самите производители "предназначени да съблазняват". Всички чаши са ръчно изработени от 24-процентов оловен кристал.
<http://www.jgdurand.com/>
www.mikasa-europe.com

Luigi Bormioli Glasses, Италия

Италианската фирма за винени и конячни чаши също е сред лидерите на пазара. Продукцията й е позната не само в Европа, но и отвъд океана.
<http://www.bormioliluigi.com/>

Mendocino Glasses, САЩ

"Мендосино" е доброволно сдружение на артисти, художници и занаятчии от Северна Калифорния. Представените четири чаши са най-популярните от цялото производство на всички членове на тази неформална асоциация. Направени са от оловен кристал, с изключително тънки стени и ръбове и дълги, стройни столчета.
<http://wineglassesltd.com/pg_mendocino.htm>

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    smash_
    17, 56, 21 Януари 2011, 17:56

    вв

    !

Реклама »