С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Домашният уют на "Шулеви къщи"

Любомир Бояджиев
23 Юни 2008, 11:15
Share Tweet Pin it Share

Къщата или по-скоро двете безупречно реставрирани къщи представляват типичен пример за копривщенска възрожденска архитектура и се намират на живописно място с чудесна гледка към средногорските хълмове и черковната кула. Приятното усещане от красивата гледка се допълва и от семплия уют на вътрешния двор, който е разположен на по-високо ниво, между двете къщи. Желанието на домакините да направят престоя на гостите приятен личи от всяко кътче, като се започне от стаите и се стигне до двора с навеса, който осигурява прохлада през горещите летни дни.
Идеята на Нели и Людмил Станкови е хората, които посрещат да се чувстват у дома си и затова механата работи само за гости на къщата. "Още от самото начало желанието ни бе да предлагаме настаняване от "затворен тип" и то в напълно човешки размери", споделя Людмил. Много от гостите на "Шулеви къщи" са клиенти и на "Вишните", така че знаят добре на какви кулинарни изкушения са способни двамата домакини, въпреки че кухнята на  "Шулеви къщи" е доста по-различна.
"Менюто, което предлагаме е съвсем изчистено и предлага подбрани ястия от българската кухня,  разказват Нели и Людмил". И най-обикновените неща, приготвени от Людмил придобиват невероятен вкус, на който не може да се устои. Може би точно, защото са обикновени и направени с желание на човек, за когото храненето е свещенодействие.
Една от запазените му марки са сармите във всичките им варианти, като едва ли някой е подозирал колко различни плънки могат да се увият в лозови листа. Ние опитахме две разновидности: едните със сирене, тиквички и орехи, а другите - само със сирене, леко запечени на фурна.
Нели и Людмил се стремят предлаганите ястия да са приготвени до колкото е възможно от най-качествените местни продукти, макар това да не е винаги лесно. "Все по-малко хора искат да гледат животни, но тук все пак имаме чудесен кашкавал и сирене, домашно сквасено кисело мляко", споделя Людмил и добавя, че доматите, които взима са от Пазарджик и Пловдив.
"Обикновено уточняваме предварително с гостите какво ще бъде менюто, като все пак има неща, които въобще не върви да приготвяме тук", разказват домакините. Затова пък от манджи, които къкрят в глинени съдове в някоя от пещите на двора човек може да си оближе пръстите. "Една жена ни прави сладката - от бели череши, къпини, горски ягоди и арония. Поляните и горите наоколо дават невероятни плодове, споделя с нескрита гордост Людмил, който използва всяка възможност, за да посъбере билки от околните склонове. Очевидно, че собствениците на "Вишните" имат  още много да показват. Моделът е вече познат - малко на брой места и безкомпромисно качество!

"Шулеви къщи"
Копривщица
ул. Петко Кълев 1
тел: 0896 083 881
0718 42 091

4 стаи
1 апартамент
Капацитет: 10-15 души



Още по темата на бр. 106 на списание "Бакхус"

Share Tweet Pin it Share

Реклама »