С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Чудна къща сред Балкана

Ани Крумова
23 Юни 2008, 11:35
Share Tweet Pin it Share

Едно е усещането - за неподправено гостоприемство, за автентичност, за пълно сливане с природата и безметежна почивка сред цвърченето на щурците и крякането на жабите. Немалко усилия това да бъде възможно полагат собственикът Сашо Йовчев и съпругата му Мая. Всяка греда тук е внимателно взета от 200 годишната къща, реставрирана и върната отново на мястото си. Таваните в стаите са ниски и когато преминаваш през прага, навеждаш глава, за да не се удариш, някои от стаите делят общи бани, но какво от това? Ти си в истинска селска къща, градила своята история с векове.
В Йовчева къща всеки елемент от местното гостоприемство е неподправен. На закуска те събужда аромата на топли бухти или мекици, а заедно с тях похапваш заквасено предишния ден биволско кисело и сладко от ароматни ягоди или балкански боровинки. След това можеш да се отпуснеш в хамака в градината и да се наслаждаваш на чуруликането на птиците и жуженето на насекомите, а управителката Николина, която се грижи и за храната, ще те попита имаш ли някакви предпочитания какво да сготви за обяд или вечеря. Тук няма меню, гостите могат да отседнат или само за нощувка, или с включени в цената закуска, закуска и вечеря или "ол инклузив". Странно звучи чуждицата "ол инклузив" насред кукуригането на петлите, но в Йовчева къща тя означава нещо малко по-различно - пълноценно селско преживяване. "Приготвяме предимно ястия в гювеч - пилешки яхнии, лучено, задушено биволско, печем питки", разказва Ники. Всички продукти са от градината - доматите, краставиците, зелето, пипера. Когато гостите пожелаят прясно агнешко, веднага се намира животно, което да се заколи и до вечерта е сервирано.
"Хората казват, че си тръгват оттук дебели, в книгата за впечатления има и такива рисунки," с усмивка споделя Николина. Спомня си и за англичанка, която преди време била отседнала в къщата - можела да яде месо единствено от "щастливи животни". Какво значи щастливи ли? Които живеят спокойно, пасат на воля, растат в естествената си среда. Е, такива са всички животни тук. А нещото, което прави тази кухнята на къща по-различна от много други, е че Сашо Йовчев е собственик и на стадо биволи. Точно благодарение на тях на масата винаги има от гъстото биволско мляко, те осигуряват прясното сирене, и разбира се, месото и каймата. Ако имате късмет, ще хапнете и от произведената тук биволска пастърма. Ние я опитваме в "Салатата на Бай Йовчо" - в кобминация с биволско сирене и кисело мляко, варено яйце, домати, краставица, чушки, лук. "Крайната цел е напълно да затворим кръга, макар че още не  можем да кажем, че сме го постигнали напълно," обяснява Сашо Йовчев. "Боря се и за производство на мляко на регионално ниво. Най-важното е всички ястия да бъдат с поне някаква съставка от нашите продукти."
Автентичното преживяване тук включва и разнообразни възможности за наслада от дивата природа. Разходка с планински водач, уроци по катерене, джип сафари, риболов (ако сте забравили такъмите си, тук ще ви дадат под наем), има възможност за наемане на планински колела и АТВ. "Само интелигентните хора могат да оценят тези продукти", казва Сашо Йовчев. Наблюденията му са, че едва около една десета от туристите идват тук, за да се насладят специално на домашната и чиста храна. Е, след това повечето си тръгват изключително доволни от опитаното от кухнята и от целия си престой.
А ако се върна отново към книгата за впечатления, ще завърша с друг цитат от нея : "P.S. Очаквайте ни отново!"...

гр. Елена
ул."Килъжевци" 10
0896 682 041; 0896 682 044
тел/факс: 052/ 636 651
e-mail: [email protected]
e-mail: [email protected]
www.yovchevatakashta.com



Още по темата на бр. 106 на списание "Бакхус"

Share Tweet Pin it Share

Реклама »