С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

С вкус на селска храна

Веселина Маринова
23 Юни 2008, 12:40
Share Tweet Pin it Share

България, няма съмнение, е хубава страна за селски туризъм. Нищо чудно, че вече, ако се отбиеш по страничните пътища около Балкана или в Родопите, често се натъкваш на "Къща за гости". Но в повечето случаи това са семейни хотелчета, наподобяващи селски къщи. Та този ни вид туризъм е повече "туризъм" отколкото "селски".
Но ние се захванахме с тази тема конкретно заради храната.
Нали сте забелязали, че в прочутите с кулинарията си страни е пълно с ресторанти, някъде на село, далеч от града, близо до извора. Там, където се раждат градинските зеленчуци, където снасят яйца кокошките кълвящи на воля по двора, където има малки ферми за животни... Дори част от ресторантите с най-много звезди от гида "Мишлен" са именно по такива места.
Впуснахме се да издирим къде у нас на село човек може да разчита на вкусна храна от истински местни продукти. И разбира се, приготвена с отношение и разбиране. Това последното е също толкова важно, колкото и продуктите. 
Спряхме се на няколко места, които са се доказали и наложили с качеството на храната си. Нещо повече - храната там се е превърнала в една от основните причини хората да ги посещават. Тя е от чудесни пресни продукти, вкусно приготвена, домашна...
Иначе всяко място е различно и със свой облик. Някои работят като кръчми, другаде не биха могли да ви нахранят, ако не сте се обадили предварително. Някъде съхраняват местните традициите като рецепти и начин на приготвяне, а другаде сами измислят вкусни домашни ястия - такива, с каквито хранят собствените си семейства. Но навсякъде "душата" са хората, които правят храната... Те умеят и обичат да посрещат гости.
Знаем, че не можем да сме изчерпателни. За жалост сигурно пропускаме къщи за гости с чудесна храна някъде из страната, за които не сме узнали. Споменаваме три адреса, без да сме били там. Но хора, на които имаме пълно основание да се доверим, ни ги препоръчаха. А там, където бяхме, опитахме хубава храна, с аромат и вкус от чистата природа. И приготвена с любов и умение. И седяхме със сърдечните домакини на масата, а приказките ни се въртяха пак около храната.

 
В нашето пътуване се насладихме на:

"Капсъзовите къщи" в с. Ковачевица

Кръчмата в с. Лещен

"Млечен дом" в с. Смилян

Копривщенските "Шулеви къщи"

Механа "Жълтицата" в с. Костенковци

"Йовчевата къща" в гр. Елена

Вила Кибела в с. Крапец



Още адреси:

Къща Силивряк
с. Триград
тел.: 03040/ 220, 0889 163 238

Семеен хотел и ресторант-градина "Смолена"
с. Смилян
0899 696404, 0899 998484, www.smolena.com

Къща за гости, Росица и Здравко Василеви
село Бръшлян, общ. Малко Търново, Бургаска област
тел. 0888 949 494

Share Tweet Pin it Share
12 Коментара
  • Anonymous
    bestellen cialis
    12, 53, 25 Юли 2009, 12:53

    eevwmpat lencumhd spntbsih

    !
  • Anonymous
    hhikk
    21, 19, 02 Декември 2008, 21:19

    I need talk about bank news and health invest,

    !
  • Anonymous
    EgddNoAqFD02 Декември 2008, 16:10

    This comment has been removed by the moderator because it contained

    Anonymous
    PpMtXuvBhWmUmEZeAEB02 Декември 2008, 13:32

    This comment has been removed by the moderator because it contained

  • Anonymous
    ndjnd
    20, 09, 26 Ноември 2008, 20:09

    Hi Dgek it is best web page you see it?,

    !
  • Anonymous
    Dgimis
    15, 29, 18 Ноември 2008, 15:29

    good guest page.
    thank you.

    !
  • Anonymous
    fsdf5
    18, 40, 30 Октомври 2008, 18:40

    See this many wev bages it is best health site!!!,

    !
  • Anonymous
    fsdf5
    18, 40, 30 Октомври 2008, 18:40

    See this many wev bages it is best health site!!!,

    !
  • Anonymous
    Николов
    21, 03, 01 Август 2008, 21:03

    Ей, сладури, За какво е това мерене на пишки. Разбира се че навсякъде в България има хубави места с автентична атмосфера и традиционна кухня подходящи за селски туризъм. Още повече че всеки един край в България е със типичен бит. Не се сърдете на колегите от Бакхус. Те не могат в един брой да обиколят и представят цяла България. Нека да има интересни теми и за следващите 100 броя. Успех

    !
  • Anonymous
    Лазарова
    12, 17, 29 Юли 2008, 12:17

    Скоро се върнах от почивка в Западните Родопи-Огняново,Лещен,Коваевица,Долен.Невероятен български уют,красота,природа,гостопиемни хора.В Огняново има 16 минерални извори,затова хотелите предлагат и спа услуги.Местната Канина река е живоисна .Може да си наловите риба.В региона има и много природни феномени,питайте за тях в туристическия център в Огняново.Горещо препоръчвам да видите всичко това.

    !
  • Anonymous
    kanaidis
    23, 15, 08 Юли 2008, 23:15

    Има толкова много места ,които могат да се нарекат селски туризъм. Аз работя в туризма и мога смело да кажа ча най-екзотичните места за селски туризъм са именно Троянския балкан , Великотърновско и Западните Родопи /страхотна природа, невороятна екзотика и бит, които са типично български само наши например Ковачевица и с. Долен, комплекси в с. Леденик, Шипково и с.Чифлик и мн. др. Просто ние не си познаваме природата и нашия бит, което е много жалко. А между другото на въпросния Иво да кажа, че Лещен е хит и то не само сред софиянци, но и много чужденци питат за това [...]

    Read the full comment село, както и за Триград и с. Ягодина....

    !
  • Anonymous
    Людмил Хайдутов
    12, 43, 30 Юни 2008, 12:43

    Извинявам се, ако с редакционния избор сме засегнали някого. И ще съм много благодарен на Иво, ако въпреки изказаното отношение, съумее да надвие неприязънта си към жителите на един град и сподели, кои според него са местата, които се вписват в темата на настоящия брой на списанието.

    !
  • Anonymous
    Иво
    09, 46, 29 Юни 2008, 09:46

    Егати, едни и същи къщи за селски туризъм. Пускате възможно най-изтърканите дестинации. най-комерсиализираните и най-далеч от това, което е всъщност селския туризъм. Но нормално...вие сте софианци. нямате усет към тези неща. Ходете си по Лещен, Ковачевица и Смилян...тъкмо да не ни се натрапвате с агресивното си и маниерническо поведение, големите граждани,...нещастни душици обречени на вечни задръствания и мръсотия!

    !

Реклама »