Тема на броя

С вкус на селска храна

Веселина Маринова 23 юни 2008, 12:40

България, няма съмнение, е хубава страна за селски туризъм. Нищо чудно, че вече, ако се отбиеш по страничните пътища около Балкана или в Родопите, често се натъкваш на "Къща за гости". Но в повечето случаи това са семейни хотелчета, наподобяващи селски къщи. Та този ни вид туризъм е повече "туризъм" отколкото "селски".
Но ние се захванахме с тази тема конкретно заради храната.
Нали сте забелязали, че в прочутите с кулинарията си страни е пълно с ресторанти, някъде на село, далеч от града, близо до извора. Там, където се раждат градинските зеленчуци, където снасят яйца кокошките кълвящи на воля по двора, където има малки ферми за животни... Дори част от ресторантите с най-много звезди от гида "Мишлен" са именно по такива места.
Впуснахме се да издирим къде у нас на село човек може да разчита на вкусна храна от истински местни продукти. И разбира се, приготвена с отношение и разбиране. Това последното е също толкова важно, колкото и продуктите.
Спряхме се на няколко места, които са се доказали и наложили с качеството на храната си. Нещо повече - храната там се е превърнала в една от основните причини хората да ги посещават. Тя е от чудесни пресни продукти, вкусно приготвена, домашна...
Иначе всяко място е различно и със свой облик. Някои работят като кръчми, другаде не биха могли да ви нахранят, ако не сте се обадили предварително. Някъде съхраняват местните традициите като рецепти и начин на приготвяне, а другаде сами измислят вкусни домашни ястия - такива, с каквито хранят собствените си семейства. Но навсякъде "душата" са хората, които правят храната... Те умеят и обичат да посрещат гости.
Знаем, че не можем да сме изчерпателни. За жалост сигурно пропускаме къщи за гости с чудесна храна някъде из страната, за които не сме узнали. Споменаваме три адреса, без да сме били там. Но хора, на които имаме пълно основание да се доверим, ни ги препоръчаха. А там, където бяхме, опитахме хубава храна, с аромат и вкус от чистата природа. И приготвена с любов и умение. И седяхме със сърдечните домакини на масата, а приказките ни се въртяха пак около храната.

Още адреси:

Къща Силивряк
с. Триград
тел.: 03040/ 220, 0889 163 238

Семеен хотел и ресторант-градина "Смолена"
с. Смилян
0899 696404, 0899 998484, www.smolena.com

Къща за гости, Росица и Здравко Василеви
село Бръшлян, общ. Малко Търново, Бургаска област
тел. 0888 949 494

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK