С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Тема на броя

  • Яйце или кълка

    Ани Коджаиванова
    10 Септември 2015, 00:27

    Гид на софийските заведения, които сервират закуска. Или къде можете да започнете деня си с пълноценна храна, различна от баница

    Share Tweet Pin it Share
  • Подмолните White

    Албена Шкодрова
    снимки: Shutterstock 22 Юни 2014, 00:50

    Тараторът и млечната салата са семейство с много тайни. Те нито идват от там, откъдето мислим, нито са на възрастта, на която си представяме

    Share Tweet Pin it Share
  • ТARATORS D'AUTEURS

    Ани Миланова
    22 Юни 2014, 00:07

    Популярна легенда за таратора е, че човек няма какво да му обърка. Петима модерни български готвачи едновременно я оспорват и потвърждават. Техните авторски интерпретации на познатото национално ястие показват и как то може да бъде променено до неузнаваемост, и по колко различни начина може да се приготви

    Share Tweet Pin it Share
  • Виното в България - моментална снимка

    Веселина Маринова и Марина Караконова
    снимки: - 10 Март 2009, 13:40

    От модата каква бутилка да сложиш на масата до новите идеи в избите и произведеното от последната реколта, Винария всеки март се опитва да улови пулса на българския винен пазар. Тази година ключовите думи ще са тероар и по-адекватни цени. Според търговци и производители постигането на адекватност в тези две области е ключ към успеха на българското вино на международния пазар. И на нашия.

    Share Tweet Pin it Share
  • Чай в София

    Марина Караконова и Невена Панайотова
    снимки: Драгомир Матеев 05 Март 2009, 15:34

    Горещото alter ego на виното. Кехлибарен и подсладен, или със сол и бито масло, чаят е преди всичко социална изява - в страните, където тази роля не е поета от ферментиралия гроздов сок.

    Share Tweet Pin it Share
  • Испания пие кава

    Емил Коралов
    26 Ноември 2008, 15:45

    "Пия шампанско само когато съм щастлива и когато съм тъжна. Понякога пия и когато съм сама. Когато имам компания - задължително. Отпивам си, ако не съм гладна, и пия доста, когато съм гладна. Иначе нито глътка - освен ако не съм жадна." Така отговаря Лили Боленже на въпрос на журналист кога пие шампанско. Годината е 1961, а мадам Боленже ръководи една от най-прочутите шампански къщи, Bollinger.

    Share Tweet Pin it Share
  • Риба 2008

    Бакхус
    снимки: Николай Камбуров 26 Август 2008, 16:54

    В темата на "Бакхус" ви представяме три погледа върху символичното за края на лятото присъствие на рибните деликатеси.

    Share Tweet Pin it Share
  • Севиче: рибарски обяд под Андите

    Людмил Хайдутов
    снимки: Николай Камбуров 26 Август 2008, 14:03

    Какво е севиче? Отлично доказателство за егоцентричността на европейската кулинарна култура. Ястие от маринована сурова риба, то е за Южна Америка нещо като пастата за Италия - древно, изключително популярно и вездесъщо. Както е казал перуанският поет Антонио Сиснерос, "единственото истинско ястие на всички обществени прослойки".

    Share Tweet Pin it Share
  • Рибните ресторанти на София

    Веселина Маринова
    снимки: Николай Камбуров 26 Август 2008, 13:29

    Ако за утеха на следморската тъга малко узо и калмари вършат работа, новините за софиянци са добри - вече има къде да се яде прясна риба. От черноморски сафрид и миди до малайзийски скариди, морските продукти вече са достъпни добре сготвени, на доста места, на които човек може да попадне и без резервация.

    Share Tweet Pin it Share
  • Трахули, трахапас и матрапази

    Любомир Бояджиев
    снимки: Драгомир Матеев 26 Август 2008, 13:01

    Докато търсеше есенни гурме удоволствия из Южното Черноморие, Любомир Бояджиев се натъкна на неочаквани лингвистични препятствия и се върна с една добра и една лоша новина

    Share Tweet Pin it Share
  • С вкус на селска храна

    Веселина Маринова
    снимки: Драгомир Матеев 23 Юни 2008, 12:40

    Не са много местата, където не само да избягаш на село, а и да ядеш храна с истински мирис и вкус - както се шегуваше една госпожа: "да пиеш мляко от истинска крава".

    Share Tweet Pin it Share
  • "Местните продукти придават автентичност"

    интервю на Ани Крумова
    снимки: Драгомир Матеев 23 Юни 2008, 12:27

    Вече две години асоциацията удостоява с марка за качество Автентична България къщи за гости и малки хотели, които предлагат автентичен и оригинален туристически продукт.

    Share Tweet Pin it Share
  • Добруджанска приказка край морето

    Ани Крумова
    снимки: Драгомир Матеев 23 Юни 2008, 11:47

    Сигурно неслучайно в Балчик са открити останки от храм на тракийската богиня майка Кибела. Нейно светилище има и край Дуранкулашкото езеро. Сигурно не е случайно, че и къщата в село Крапец носи нейното име. Тук култът към земята е жив и от нея идват всички блага.

    Share Tweet Pin it Share
  • Чудна къща сред Балкана

    Ани Крумова
    23 Юни 2008, 11:35

    "Чудна къща с чудни хора..." - това беше написал някой в книгата за впечатления на Йовчевата къща, разположена в еленския квартал Килъжевци. Всъщност, книгите, изпълнени с благодарности и радост от прекараното тук време, вече са две, две са и къщите, където гостите събират своите емоции и спомени.

    Share Tweet Pin it Share
  • Фюжън на село

    Ани Крумова
    23 Юни 2008, 11:28

    Вкусната кухня винаги може да бъде повод за пътуване. Може да бъде и основен акцент в ароматните спомени, които човек пази след разпускаща почивка на село. Неслучайно, за много от хората, които отсядат в еко-комплекс Костенковци или просто решават да се разходят из сгушеното сред хълмовете на Габровския Балкан село, главна притегателна сила има механа "Жълтицата".

    Share Tweet Pin it Share
  • Домашният уют на "Шулеви къщи"

    Любомир Бояджиев
    снимки: Николай Камбуров 23 Юни 2008, 11:15

    "Шулеви къщи" е едно от местата, за които си заслужава човек да отиде до Копривщица, където и да е отправната му точка. Достатъчно е само да споменем, че собственици на уютната къща за гости са Нели и Людмил Станкови, които стоят и зад софийския ресторант "Вишните". Натрупали десетгодишен опит като едни от най-добрите ресторантьори в страната, двамата решават да се впуснат в едно ново предизвикателство и в края на 2006 откриват официално малкия семеен хотел "Шулеви къщи".

    Share Tweet Pin it Share
  • Смилянското царство на сирената

    Любомир Бояджиев
    снимки: Николай Камбуров 23 Юни 2008, 10:55

    Когато говорим за вкусни места в авентична обстановка не можем в никакъв случай да пропуснем "Млечен дом" в село Смилян. Всички са чували за прочутия смилянски боб, с чието наименование злоупотребяват на много места из България, а това вече загатва за отношението към вкусните неща в този родопски край. Да не говорим, че в Смилян има и музей на фасула... Това, което открихме в млечния дом обаче надмина очакванията ни.

    Share Tweet Pin it Share
  • Лещен - обикновено и вкусно

    Веселина Маринова
    снимки: Николай Камбуров 23 Юни 2008, 10:38

    Ако пристигнеш в Лещен на дъжд и мъгла, кръчмата - център на хубавото родопско село, те привлича неудържимо. Разбира се, ако пристигнеш много гладен - също. Само ако грее ярко слънце и излезеш от колата замаян от завои и гледки, ще поемеш бавно и дълбоко прохладния чист въздух и умът ти ще бъде завладян изцяло от изящната строгост на изрязания пред теб Пирин. Но като успееш да откъснеш поглед и мисли от планинските очертания, май пак краката ще те отведат натам, където пише просто "Кръчма".

    Share Tweet Pin it Share
  • Капсъзовите къщи - гурме в Ковачевица

    Веселина Маринова
    снимки: Николай Камбуров 23 Юни 2008, 10:10

    От години слушам за Капсъзовите къщи в село Ковачевица и за това колко вкусно готвят там. И честно казано, отидох, опитах и се убедих. Ако в някое българско село има кухня, която да съчетава философията на гурме културата с нашата домашна традиция, то това е именно при Соня Капсъзова.

    Share Tweet Pin it Share
  • Кой кой е в българския кетеринг

    Бакхус
    26 Май 2008, 14:49

    Подборът ни е направен въз основа на лични впечатления и наблюдения и след допитване до над десет ПР-агенции, които са постоянни клиенти на кетеринг компаниите.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »