С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Лоша година за виното в Испания

Александър Джурджин
05 Юли 2017, 17:13
Share Tweet Pin it Share

2017 г. се очертава като много лоша реколта за испанските винопроизводители. Повече от половината региони в Испания са в извънредно положение, след рекордните жеги и суша тази година.
Резервоарите из страната са пълни само 56% от капацитета си, което са най-ниските нива за този период от 1995 г. насам, а количеството валежи е наполовина за средното за месеца.

За винопроизводителите това е задълбочаване на проблемите от пролетта, когато имаше нетипични слани, последвани от най-горещия април за последните 20 години. Според испанския вестник El Confidencial в някои региони на Испания реколтата ще бъде намалена наполовина, като на места загубите вече са достигнали до 90%.

Притесненията на прозиводителите са, че ако температурите продължат да се покачват, освен количеството, ще падне и качеството на гроздето, тъй като гроздовете ще презреят, което ще доведе до по-небалансирани и по-високолакохолни вина.

Пролетните слани превзеха и най-известния испански регион - Риоха, най-вече Риоха Алта и Риоха Алавеса. Пострадали са повече от 50% от насажденията. Това ще засегне най-вече производитлите на по-ниския клас вина, защото цената на гроздето ще скочи, което ще се отрази на крайния продукт.

Между 70-80% от лозята в Биерсо, северозападна Испания също пострадаха от сланите, докато в Галисия щетите по насажденията достигнаха 70%.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  2017, вино, лоша година

Реклама »