С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Кино и вино този уикенд

Бакхус
25 Март 2018, 11:14
Share Tweet Pin it Share

Tози уикенд 24.03 и 25.03 ни очакват няколко специални прожекции в Дома на киното. Те са от секцията Кино Гурме на София Филм Фест 2018.
По традиция с тази програма Домейн Бойар представя селекция от наградени вина. Тази година те са Quantum, които са и с нова визия.

В събота от 14:00 часа започва прожекцията на филма "Богините на храната", а от 16:00 ч. ще може да дегустирате Quantum пино ноар и мерло, докато гледате филма "Шоколад" /2000/ - неувяхващата класика на Ласе Халстрьом с Жулиет Бинош, Джони Деп и Джуди Денч. Мистериозната Виан (Жюлиет Бинош) отваря магазин за шоколад в свръх религиозно и строго консервативно френско село. Хората гледат на лакомствата като на дяволско изкушение, но не след дълго всичко в селото ще се промени. Действието на филма се развива по време на Великденския пост, което ще направи изживяването още по-реалистично.

В неделя ни очакват няколко специални прожекции в Дома на киното.
По традиция с тази програма Домейн Бойар представя селекция от наградени вина. Тази година те са Quantum, които са и с нова визия.

От 14:00 ч. идва редът на Quantum пино гри и шардоне, пино ноар и сира - розе, и пино ноар и мерло.
Филмът е документалният "Звезди Мишлен: Приказки от кухнята" (2017) на режисьора Расмус Динесен.
Това е поглед зад кулисите на митичния гид Мишлен и неговите тайни инспектори, който хвърля повече светлина върху критериите за получаване на звезди. Датският филм представя интервюта с директора на гида Майкъл Елис, и различни гледни точки на световни топ-готвачи, включително и тази, че гидът вече е минал своето време.
От 16:00 ч. ще бъде представен също документалният филм "Пътят на виното" (2010) на Николас Карерас. Това е среща с уругваеца Чарли Артураола, един от най-известните винени експерти в света, член на Американската асоциация на сомелиерите.
Във филма той е в ролята на енолог, изгубил обонянието и вкусовите си усещания. Комбинирайки художествена измислица с реални хора и места, "Пътят на виното" надниква в непознати територии на винената индустрия. В него се разказва и за комерсиализацията, и за ожесточената конкуренция, и за хората, които са загубили истинската радост и страст към изкуството на виното.

А виното преди прожекцията ще е Quantum пино ноар и мерло, и аржентинския Beefsteak Malbec, което се внася у нас от Домейн Бойар.


Share Tweet Pin it Share

Реклама »