Пълния текст четете в пролетния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, както и самостоятелно в Elephant Bookstore, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, Wine & Co, ресторант Таланти. |
За потребителите, които пият първо с очите си, тя е популярна като "избата със заека". Тези, които се доверяват на небцето си, я свързват със свежарския димят. А за тези, които обичат да пътуват заради виното, тя ще бъде още една интересна спирка в региона на Североизточна България, където няколко нови и модерни инвестиции от последните години правят местния пейзаж все по-интересен.
Става дума за изба DeVina близо до град Девня, Варненско, откъдето идва и името й. Тя представи първите си вина под бранда "Гостът" в пандемичната 2020 г- две бели, сортови, свежи и регионални вина - от димят и врачански мискет, и едно деликатно розе от пино ноар - всички с привличащи погледа ярки етикети със заек върху тях. И не остана незабелязана от любителите.
Със следващите две реколти DeVina затвърди впечатленията и посоката, в която ще се развива, а именно като изба, която залага на ароматни и пивки модерни вина, с изразен сортов и тероарен характер. Бутилки, които не са създадени да отлежават, а да се пият и да носят удоволствие тук и сега. В този смисъл DeVina допълва тенденцията от последните години за появата на все повече изби и проекти, които търсят модерна и свежа стилистика и визия - както в региона, така и в страната. Заедно те започват да изграждат и ново, по-съвременно лице на българското вино.
Приятелите и лозето |
Дотогава никой в групата не се е занимавал с лозарство или агрономия - всички те са инженери или икономисти по образование, а досегът им с виното дотогава е чисто любителски. Като начало решават да се впуснат лично и "с двата крака" в новото поприще. "Започнахме да проучваме, да се информираме, запознахме се с всички положителни практики в региона. Дотолкова искахме да сме компетентни, че започнахме да изучаваме професията - Свежен завърши агрономство, а на мен ми предстои да се дипломирам като технолог по винопроизводство", казва съсобственикът на избата. Голяма част от работата в лозята вършат сами - засаждане, парцелиране, резитби и т.н.
Тероарът на ароматния димят |
Димят, този стар български сорт, е силно разпространен в Черноморския регион - от Поморие до Варна, където е и много добре адаптиран. Собствениците на DeVina стигат до естествената насока да го поставят в центъра на стратегията и продукцията си. Към ценните стари насаждения добавят и нови, но използват за целта същия стар клон на сорта. "Той е многолик и има различни клонове и проявления - в зависимост къде и как се отглежда. За жалост в годините те са позагубени. От димят са правени в миналото конячни дестилати, a във винопроизводството е бил повече "пълнеж" за непретенциозни трапезни леки вина, не толкова сорт за качествени такива. Сега обаче някои изби започват да работят с него по съвременен начин, и се вижда, че той има много добър потенциал, харесва се все повече и интересът към него расте", казва Драгомир Славчев.
В Североизтока димят използват с много добри резултати и други нови изби като варненската "Одесос" и Lozeto Estate близо до яз. Цонево, но сортът се среща още по Родопската яка и в Източни Родопи, както и около Чирпан. С него успешно работят и изби като пловдивската Dragomir, както и Maryan близо до Елена. Ароматните характеристики на сорта го правят подходящ и за експерименти в стила на оранжевите вина, освен това той е и къснозреещ и от него могат да се получават и добри десертни.
Сортът дори демонстрира и известен потенциал за развитие в рамките на няколко години - димят 2020 от старите лозя на DeVina например към момента остава сочен и свеж, но плодовият му и ароматен профил е преминал в по-зряла фаза, а слоевете се допълват от минералност, соленовати морски нюанси, долавят се и изненадващи петролни нотки, подобни на тези при ризлинга.
Вината на DeVina |