С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Кловис Тетанже: Не очаквайте революция от Тетанже. Само сладка еволюция

Марина Караконова
13 Декември 2019, 12:42
Share Tweet Pin it Share

Taittinger е една най-престижните и ценени къщи в Шампан. Основана през 1734 г., днес е базирана в Реймс. С изключение на период от една година, от 2005 до 2006 г., когато е продадена на американската хотелска група Starwood, Taittinger е семейна собственост, и със семейно управление. Днес е сред трите най-големи имения в Шампан с над 3 000 декара лозя. Президент на компанията от 2007 г. е Пиер-Емануел Тетанже, който тази година обяви, че предава управлението на сина си и дъщеря си. Кловис Тетанже е начело на маркетинга и продажбите, а сестра му Витали - на маркетинга и комуникациите. Тя ще поеме и поста на баща си.

Кловис Тетанже беше в София по покана на българския си вносител Уайнбокс, и беше така любезен да отговори на няколко въпроса на "Бакхус".

На 1 януари догодина настъпва драматичен момент за Taittinger - със сестра ви официално поемате щафетата от баща ви. Смяната на поколенията означава и промени. Да очакваме ли такива?

Като начало, няма драма. Да, настъпва промяна, която е част от историята на всяка компания. Сестра ми и аз сме част от по-голям екип, напълно подготвен и компетентен, знаем компанията от А до Я. Мога да кажа, че това, което никога няма да се промени, е качеството, заедно с културата, стила и духа ни - те са ни скъпоценни. Ние сме компания-култура. Правим виното си в изби, съществували от римски времена, притежаваме замъци, пълни с история и изкуство. В същото време,

Въпреки че сме топ бранд, винаги може да се иска и по-добро. Така че не очаквайте никакви големи революции. Само сладка еволюция
.

Очевидно културата е ключова за бранда. Кои са критериите, по които избирате партньорските си проекти - да спомена само Singapore Airlines, Bafta, Fifa World Cup?

Първо - хората. Работим с хора, които ни харесват и които ни вярват. Иначе сме отворени към всичко - от театър до спорт - което носи класа, висок стандарт и вдъхновение. Ние не сме мраморна статуя, ние сме жив бранд и тези събития вдъхват живот. Няма значение дали са свързани с личен момент и споделена интимност, с емоцията на спорта, или вълнението от концерт или представление.

Кои аспекти са подценявани, и кои преувеличени, когато става дума за шампанско?

Нищо не може да е преувеличено за шампанското. Шампанското е лукс, да, но напълно достъпен лукс. Това е качество, култура, традиция, удоволствие, емоция, история на допустима цена.

Това, което се подценява, е сложността му. Често се банализира, стандартизира, и се забравят толкова слоеве - тероари, сортове, години, стареене, труд, време. А шампанското е много повече от течност в чаша или бутилка. Шампанското е отношение, настроение, символ. То ни дава възможност да "отскочим" при Наполеон, кралица Елизабет, или в Тюйлери или Лувъра

  • снимка: Цветелина Белутова



Ако беше възможно, при коя историческа фигура бихте отскочили за по чаша?

О, със сигурност няма да е исторически и известен персонаж. По-интересно ще ми е с някой напълно непознат, анонимен човек от улицата. Има толкова неоткрити и непознати "звезди".

Климатичните промени са факт. Много френски винопроизводители, включително и вие, засаждат в Англия. Възможен ли е сценарият "Шампан в Англия"?

Категорично не. Това е утопия. Не отричам климатични промени, но трябва да сме внимателни с прогнозите. Кой знае, може би след сто години ще се променят самите сортове. Към промените трябва да се отнасяме с много здрав разум, и с адекватни мерки.

Неотдавна баща ви каза, че всъщност англичаните откриват шампанското, макар и по случайност. Вие, като историк, съгласен ли сте?

Да, това е така. Но поуката е, че често хубавите неща са плод на случайност. И, разбира се, спорът за "откривателството" е напълно излишен. Шампанското винаги ще бъде свързвано с Франция.

  • снимка: Цветелина Белутова


Share Tweet Pin it Share

Реклама »