С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Неизвестните истории на известните ястия: пащел де ната

Елисавета Иванова
14 Юли 2022, 12:21
Share Tweet Pin it Share

Едно от най-разпознаваемите лица на португалската кухня безспорно е пащел де ната (тарт от бутер тесто с яйчен крем), който отдавна е надхвърлил границите ѝ. Днес малко или много се среща по целия свят с вариации на оригиналната рецепта. В Португалия сладкишът е със статут на туристическа атракция, която всеки задължително опитва, щом посети страната.

Фактите около това късче сладост са наистина интересни. Неговата поява е пряко свързана и с историята на родината му. Емблематично място и до днес остава пекарната, където е продаван пащел де ната, запазила едновремешната си атмосфера, но също и тайната на сладкиша. Сегашните варианти са опити да се пресъздаде майсторството на първоначалния пащел де Белем, патент на монасите от Манастира "Жеронимуш", намиращ се в лисабонското предградие Белем. След като Либералната революция от 1820 год. превръща Португалия в конституционна монархия, манастирите биват затворени, а духовниците са принудени да търсят нови начини за оцеляване.

  • Манастирът Жеронимуш

    Манастирът Жеронимуш

    снимка: Елисавета Иванова



Тогава, през 1837 год., монасите от "Жеронимуш" продават на местната захарна рафинерия рецептата за своя сладкиш, за която се твърди, че предците им създали още век по-рано, за да оползотворят яйчените жълтъци, останали им след използването на белтъците за колосване на одеждите. Рафинерията от своя страна е съдържател на известната пекарна Fábrica dos Pastéis de Belém. И така магията се случва.

По онова време Белем още е бил отделно от Лисабон, а комуникацията с града е ставала само по вода. Това не пречи славата на пащел де ната, също наричан пащел де Белем, бързо да се разнесе не само до столицата, но и към колониите. Причината е, че Белем е възлово място с излаз на река Тежу, в близост до устието ѝ, където корабите довеждат и много посетители. И до днес напливът не е отслабнал, даже расте.

  • снимка: Maicol Santos, Unsplash


  • снимка: Samantha Gollini, Unsplash



Белем е с изключителна историческа значимост и си струва да му отделим абзац за повече контекст. Освен обширните алеи за разходка по протежение на речния бряг там се намират някои от най-големите забележителности на Португалия: мостът "25-ти април" ознаменува падането на режима на Салазар, Паметникът на откритията пък отдава чест на португалските мореплаватели и приноса им към Великите географски открития. Белемската кула и Манастирът "Жеронимуш" са архитектурни шедьоври, а в последния лежат костите на Вашку да Гама, на крале и велики поети, включително и на крал Мануел I, който нарежда построяването на двете сгради през XVI век и дава името си на известния архитектурен стил Мануелино.

  • снимка: Ricardo Resende, Unsplash



Приласкани от хубостите на мястото, туристите се отбиват и за дегустация в пекарната Fábrica dos Pastéis de Belém, където чакащите са тълпи, но в кухнята компромиси няма. В т.нар. "тайна работилница" пащел де ната продължава да се прави ръчно по старата монашеска рецепта. Отколешният му произход не пречи той да е част от модерния живот. Яде се бързо с чаша кафе или в движение като снакс. Изкушава минувачите от всяко кафене, магазин или щанд. Въобще, пащел де ната е синоним на португалската култура, като традицията не спира новостите. По-смелите сладкари измислят безглутенови и веган рецепти, също с допълнителни съставки, които варират от логичните канела и шоколад дори до солен вариант с плънка от риба треска или пиле.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »