С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

Мигранти с таланти представят: Ямайска седмица

Бистра Иванова, снимки: Николай Дойчинов
31 Октомври 2023, 13:59
Share Tweet Pin it Share


Мигранти с таланти е национална медийна кампания на Мулти култи колектив, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят носят в България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Материалът се реализира с подкрепата на Европейската мрежа срещу расизма ENAR като част от европейския фестивал #MakeRacismHistory. Не е задължително той да отразява официалната позиция на ENAR.

Спокоен неделен следобед в София - от уредбата звучи реге, а Патрик Андерсън, чаровен ямаец, инженер, бивш военен, любител на музиката, хубавата кухня и преподавател в Софийския университет, е събрал група любопитни гурмани, които искат да се научат да приготвят някои от най-емблематичните ястия от неговата страна. Патрик е убеден, че предлага нещо уникално, защото досега никога не е срещал друг ямаец в България. Поводът е събитието Ямайка: Cultural Bites x Мулти култи китчън, организирано от Мулти култи колектив, Африканско-карибския културен център към Софийския университет и НАТФИЗ.

Неговата цел е да запознае софиянци с афро-карибските култури и да повдигне разговор за теми като расизъм, интеграция и многообразие. Самият Патрик неведнъж е среща расизма в България като враждебно отношение или грубо игнориране. За него това е значим социален проблем и смята, че много неща се променят, ако обществото по-често проявява нетърпимост към такива прояви. Например страничните наблюдатели на дадена ситуация могат да реагират и да кажат на извършителя: "Хей, престани, това е грешно! Не трябва да се държиш така!" и по този начин да защитят жертвата.



Когато питаме Патрик как би описал националната кухня на Ямайка, той се засмива: "Лесно - месо и ориз!". Най-често използвани са козето и свинското, както и пилешкото в по-малка степен. През последните 10 г. риба се яде все по-рядко по различни причини като климатични промени, прекомерен улов и др. и голяма част от нея в момента се внася, което повишава цената й и я прави по-малко достъпна за местното население. Особено място и кухнята заемат и екзотичните плодове - ананасът е най-известният местен вид, останалите са били внесени от други земи. Земята в Ямайка е толкова плодородна, че това, което се отглежда, е изключително качествено.



Обикновено ястията са пикантни - както заради лютия пипер, така и заради цялата плеяда от различни подправки. Мащерката и джинджифилът се ползват изключително много и обуславят вкуса на острова. Кухнята е силно повлияна от Африка, защото Ямайка в голяма степен е обитавана от наследниците на роби, дошли от Африка, но влияния се откриват и от кухните на Ирландия, Англия, Франция, Португалия, Испания, Индия, Китай и Близкия Изток, откъдето също има различни по големина групи мигранти. Някои от най-типичните ястия са козе къри, кнедли и плод аки със солена риба. Патрик представи и някои други свои любими ястия, които лесно могат да се приготвят с продукти, налични в България.
Ямайско браун стю пиле

Продукти (за 6 порции)
За сосa:
1 с.л. кафява захар
1 ч.ч. вода
1 с.л. царевично брашно или царевично нишесте
1 с.л. кетчуп

За ястието:
2 кг пилешки бутчета
1 лимон
1 червена чушка
1 зелена или жълта чушка
1 голяма глава червен лук
1 голям домат
2 с.л. олио за готвене
1 ч.ч. вода
1 ч.л. червен пипер
2 клонки свежа мащерка (или 1 ч.л. суха)
1 скилидка чесън, нарязана
1 люта чушка, нарязана
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер

Първо се приготвя сосът, като се карамелизира захарта - 1 с.л. се загрява в сух тиган за около 1 мин. В отделна купичка се разбъркат 1 ч.ч. вода, карамелизираната захар, царевичното брашно (или нишесте) и кетчупът. Оставя се настрана. Пилето се измива с лимон и вода. Кожата и излишната мазнина се отстраняват и месото се реже на малки парченца. Чушките, лукът и доматът се режат на ситно. В голям тиган се загрява мазнината и месото се готви на среден огън, докато се зачерви и от двете страни (около 5 мин.). Когато пилето е готово, се премества в купа заедно с половината мазнина от тигана. Огънят се намалява и в тигана се добавят 1 ч.ч. вода заедно с всички останали съставки с изключение на чушките. Готвят се около 5 мин. След това в тигана се връща месото и се добавят чушките. С бавно бъркане се добавя и сосът и всичко се оставя на тих огън за около 40 мин. или повече, докато месото омекне добре. Това ястие се сервира с ориз (вж. следващата рецепта).
Ориз и червен боб

Оригинално това ястие се нарича "ориз и грах". В него всъщност няма грах, но по една или друга причина ямайците наричат червения боб "грах". За него може да се ползва както сух боб, който се накисва и сварява предварително, така и боб от консерва.

Продукти (за 6 порции)
2 консерви червен боб (от 400 г всяка)
1 консерва кокосово мляко (неподсладено)
1 глава червен лук, нарязана
2 скилидки чесън, смачкани
2 връзки пресен лук, нарязани
4 стръка прясна мащерка
1 люта чушка
2 с.л. сол
1 л вода
500 г дългозърнест или жасминов ориз

Бобът се измива и отцежда от водата и се поставя в голяма тенджера заедно с всички останали съставки освен оризa. Оставя се да заври на среден огън и се проверява дали има нужда от още сол. Междувременно оризът се измива и добавя в тенджерата, след което отново се изчаква да заври. Когато това стане, огънят се намалява на най-ниската степен и оризът се готви с капак, докато поеме цялата течност. След това огънят се спира и оризът се оставя за още 10 мин. да "почине" преди сервиране.
Зелева салата

Продукти (за 6 порции)
1 малка глава бяло зеле
1 голям морков
1 червена чушка

За дресинга:
½ ч.ч. бял оцет
½ ч.ч. зехтин
1 с.л. кафява захар
2 ч.л. сол
Магданоз за украса (по желание)

Зелето, морковът и чушката се нарязват на тънко и се смесват в купа. Леко се намачкват с ръце, докато зелето пусне сока си. В отделна купичка се приготвя дресингът, като всички съставки за него се разбъркат добре. Дресингът се изсипва при зеленчуците и по желание се украсява с магданоз.
Сладки плантани

Сладките плантани са най-вкусни, когато са добре узрели. За разлика от бананите, плантаните са готови за готвене, когато обвивката им е жълта и черна. Когато са все още зелени, може да ускорите процеса на зреене, като ги поставите в хартиена торбичка и ги държите за няколко дни на стайна температура.

Продукти (за 6 порции)
3 големи плантанта
3 с.л. олио за готвене

Плантаните се белят внимателно и се нарязват на кръгчета с дебелина около 1 см. Олиото се загрява в голям тиган. Всяко парченце плантан се пържи за около 4-5 мин. от всяка страна или до зачервяване. След изваждане от тигана плантаните се поставят върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Фестивал

Продукти (за 6 порции)
1.5 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. фин царевичен грис
½ ч.л. кафява захар
1 ½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
200 мл прясно мляко
1 ½ ч.л. ванилов екстракт
3 с.л. олио за пържене

Брашното, царевичния грис, захарта, бакпулверът и солта се смесват в голяма купа. Млякото се добавя бавно и всичко се разбърква добре. Добавя се ванилията и тестото се меси на ръка. Оформят се парченца с размера и във формата на палец. Олиото се загрява в голям тиган. Всяко парченце се пържи за около 4-5 мин. от всяка страна, или докато стане златисто. След изваждане от тигана парченцата се поставят върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »