Трудно е да се каже кога точно хората за пръв път са започнали да пълнят зеленчуци с ориз и месо. Няма единна версия, няма точен момент, няма герой-изобретател. Но има едно почти сигурно предположение: ако търсим произхода на сармите, ще го намерим някъде из огромните територии на Османската империя.
Историците обикновено са единодушни в едно - именно османската кухня прави сармите (и долмите) ежедневна храна из Балканите, Мала Азия и Близкия изток. Пет века влияние оставят трайни следи, включително в нашия език: думата "сарма" идва от турски (sarmak - навивам), докато "долма" се използва за пълнени зеленчуци без навиване.
В България сармите са част от битовата памет - поднасяни в постен вариант за Бъдни вечер, в месен - на семейни трапези, на именни дни, събори и зимни вечери. Тук ги готвим с лозови листа, с кисело зеле, лапад, манголд, с праз, с лук и с каквото още природата и сезонът позволяват.
И тъй като сармата преживява своя съвременен ренесанс в социалните мрежи (Instagram буквално прелива от видеа roll with me), решихме да тестваме шест различни рецепти, препоръчани ни от приятели, книги и интернет. Заедно с Krina подбрахме онези, които наистина си струват.
Сарми с лист от праз
с ориз Екстра Krina Natural ChoiceПродукти:
- 6-7 големи стръка праз
- 300 г смес кайма (препоръчваме 70/30 телешки гърди + свински гърди)
- ½ чаша ориз Екстра Krina Natural Choice
- 1 морков, ситно нарязан
- 1 с. л. доматено пюре
- сол, черен пипер, червен пипер, чубрица
Начин на приготвяне:
2. Приготвя се плънката: задушават се празът и морковът, добавя се каймата, после оризът и подправките.
3. Всяка празова тръбичка се пълни плътно.
4. Нареждат се в тенджера, заливат се с малко доматен сос и вода. Готвят се около 40 минути на тих огън или се пекат покрити във фурна.
5. Поднасят се с кисело мляко или айвар.
Нашият коментар:
Една от най-интересните рецепти в теста - празът омеква чудесно и дава деликатен сладък вкус. Плънката с едро смляна кайма стои много по-сочно и структурирано.
Лукови сарми (пълнен лук)
с булгур за пилаф Krina Oriental ScentsПродукти:
- 6 големи глави лук
- 200 г Булгур за пилаф Krina Oriental Scents
- 200 г печурки
- зехтин
- сол, черен пипер, мащерка
- лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Главите лук се сваряват цели, докато омекнат и започнат да се разлистват. Листовете се отделят внимателно.
2. Плънка: сотирани гъби, сварен булгур и подправки.
3. Завиват се сарми, подреждат се плътно, поливат се с лимон, зехтин и малко бульон.
4. Пекат се 30 минути на 180° C в покрит съд.
Вариант:
С агнешка кайма, кедрови ядки и бахар - по-ориентален профил.
Нашият коментар:
Една от най-големите изненади - лукът е едновременно сладък и леко пикантен, а булгурът придава плътност. Лимоновият сок е ключов - дава свежест.
Сарми с манголд, лимон и червен ориз (средиземноморски вариант)
с червен ориз Krina Exotic LineПродукти:
- листа манголд или листа от червено цвекло
- червен ориз Krina Exotic Line
- лимонова кора
- копър
- чесън
- каперси
- пушена риба (скумрия/пъстърва) - по избор
Начин на приготвяне:
1. Листата се бланшират за кратко.
2. Плънката се приготвя от сварен червен ориз, лимонова кора, чесън, копър, каперси и (по желание) пушена риба.
3. Завиват се малки сарми, заливат се със зехтин, лимонов сок и малко бульон.
4. Пекат се 20 минути на 180° C.
5. Поднасят се със студен таханов сос с чесън.
Нашият коментар:
Най-свежият вкус от всички - лимоновата кора е задължителна. Вегетариански вариант е лек и фин, но пушената скумрия добавя страхотен аромат.
Пълнени зелени върхове на лапад и коприва (пролетни минисарми)
с булгур Krina Natural ChoiceПродукти:
- Млади листа лапад, коприва или комбинация
- 200 г Булгур Krina Natural Choice
- магданоз
- джоджен
- зелен лук
- орехи или слънчогледови ядки
- масло или зехтин
Начин на приготвяне:
1. Листата леко се попарват - или се прави един голям лист от коприва (както ние направихме).
2. Плънка: сварен булгур + зелени подправки + ядки + мазнина.
3. Навиват се минисарми.
4. Варят се на пара или в дълбок тиган с малко вода и масло.
Нашият коментар:
Чист, зелен вкус - идеални за предястие и страхотно се съчетават с бяло вино. Булгурът дава лека, орехова текстура.
Сарми с ориз Баланс и кълцана наденица
с ориз Balance KrinaПродукти:
- 500 г кълцана наденица
- лозови листа
- 300 г ориз Баланс Krina
- 300 мл бульон
- 1 стрък праз
- ½ връзка копър
- ½ връзка магданоз
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. пушен пипер
- ½ ч. л. черен пипер
- 3-4 с. л. зехтин
Начин:
1. Плънката се приготвя от наденицата, праза, ориза, подправките и билките.
2. Завиват се сарми в лозови листа.
3. Подреждат се плътно, заливат се с 300 мл бульон и зехтин.
4. Готвят се под капак, до готовност на ориза.
Нашият коментар:
Плътни, зимни и много ароматни. Наденицата е мощен вкусов носител и дава богатство, което трудно се постига с обикновена кайма.
[[img:4864151]]
Kласически зелеви сарми (български постни)
с Български ориз Krina "Имало едно време"Продукти:
- Кисело зелеви листа
- 1 чаша Български ориз Krina "Имало едно време"
- морков, праз, сушени чушки
- подправки: червен пипер, риган, девесил, черен пипер
- За заливка: зелев сок + малко домати
Начин на приготвяне:
1. Плънка: задушават се зеленчуците, добавят се оризът и подправките.
2. Навиват се малки сарми и се подреждат върху лозови дръжки или ребра.
3. Заливат се със сос от зелев сок и домати.
4. Готвят се на бавен огън, най-добре в гърне или в тежка тенджера.
Нашият коментар:
Класика, която не старее - подходяща за Бъдни вечер, но и за студен зимен ден. Зелевият сок дава естествена киселинност и дълбочина.
Селекция: 9 вкусни адвент календара
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Ново място | Mova Cafe
.