С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Места

О! Балчик

Текст Ваня Райнова, фотография Светослав Стоянов
18 Април 2009, 20:04
Share Tweet Pin it Share

Не пропускайте

Двореца на кралица Мария Румънска
Напролет в средата на проектираната от швейцарец градина на брега на морето дворецът на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург е застинал в момент на покой между смълчаната зима и разгара на лятото. В подножието му морето се отърсва от меланхолията и придобива по-леко и ведро излъчване.

Една от многото потомци на кралица Виктория (не случайно наречена Бабата на Европа), Мария е родена в Англия, но отрасва в Египет и изповядва бахайската вяра. Дворецът й носи отпечатъка на този момент от нейната биография - елементи от различни религии и култури, вплетени и в интериора, и в екстериора му, го превръщат в едно от най-интригуващите места в България. Мавритански колонади и вътрешни дворове, чардаци, минаре, византийски православен параклис, римско-арабска ротонда и тракийски делви отлежават в хармония насред пищна растителност и течаща вода.

Съвременниците на Мария са я наричат "последният романтик на ХХ век." Нейната замечтаност, прикритите оазиси в тайните й градини и религиозната еклектика дават основание на легендата за турския моряк-любовник, когото Мария очаква да се завърне от плаване в лятната си резиденция с митичната настойчивост на Дездемона. Според местните хора истината е по-малко сочна, но точно толкова прекрасна. Прототипът на любовника е турски рибар, който спасява най-малката дъщеря на Мария от удавяне. В знак на благодарност кралицата му дава работа в двореца и постепенно се сближава с него.

Ботаническата градина
Напролет Ботаническата градина пулсира с живот, цвят, ухание. Тук се гледат над 2500 растителни вида - впечатляваща статистика, която обаче губи значение пред усешането да се разходиш сред втората по големина в Европа колекция от гигантски кактуси, хилядите цъфнали лалета, магнолиите и водните лилии. Тук е и единственият ви шанс да видите екзотичните бонбонено дърво, моливно дърво и метасеквоя на българска почва. Учените са смятали, че метасеквоята е изчезнала от планетата, докато академик Николай Стоянов не я открива по време на научна експедиция в Китай и не пренася екземпляр от нея в България.

Чаша студено шардоне и миди в Дълбока
В Балчик има много места за ядене, но си струва да се разходите няколко километра на север. Веднага след като подминете село Българево, свийте вдясно. Тесен и стръмен път ще ви отведе до мидената ферма в Дълбока. Истината е, че сякаш колкото по-голямо става търсенето на миди в България, толкова по-малки стават мидичките в Дълбока, а и последния път бяха преварени. Но дори и с тези недостатъци мястото си е преживяване - пусто, слънчево, открито. Бели покривки на фона на голяма синя вода, изобщо - обещание за море и лято.

Птиците и научните легенди за Калиакра

Свети Никола бягал от турски преследвачи, и земята се разтягала под краката му. Така според легендата се е появил Калиакра -  дългият и тесен  полуостров на 30 км на изток от Балчик. Тук стръмният червен каменен бряг се спуска 70 метра към морето. "Не убивайте и не тревожете животните", гласи една табела в резервата, където из водата и въздуха се реят делфини, корморани, тюлени, скални косове, папупняци, дебелоклюни чучулиги, черногърби каменарчета и лебеди.

Къде да отседнете?
Шестте вили в Двореца предлагат автентична обстановка и страхотни гледки. За резервации, dvoreca.com. Има и много вили под наем и къщи за гости, като например Вила Кати (www.vilakati.hit.bg). Цените варират между 15 и 35 лева на човек.

Къде да ядете?
Ресторант "Корона" има (може ви свръх-) богато меню, приятна атмосфера и изглед към морето. Също в курортна зона Двореца е и ресторант "Ахилея" - вкусна храна на достъпни цени.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »