С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Места

О! Турне

Албена Шкодрова
19 Март 2010, 13:57
Share Tweet Pin it Share

С просторните си площади, осеяни с бистра и ателиета за шоколад, с полунаивистичните си – полуелегантни фасади и епичната си катедрала, Турне е определян от някои пътеводители като най-интересния и приятен град в белгийска Валония. Ако попадне тук скоро след Брюж или Гент, човек получава бърз урок по социална антропология: родството на валонците с французите бързо изпъква със свежестта на архитектурата, разноцветието на града и известната му фриволност. Дори небето е по-ярко, забравило за тънките нюанси в светлината, така обичани от старите фламандски майстори, сигурно от близостта на единствените планини в Белгия – Ардените.

Градът, като всеки успех, има много бащи. Основан от римляните като спирка по търговския маршрут от Кьолн към крайбрежието на Франция, той става столица на издигащата се династия на Меровингите през V век. За известно време е в ръцете на графовете на Фландрия, но запазва лоялността си към Франция и през ХІІ век се връща отново в нейните граници. Този факт трябва да е бил доста впечатляващ, след като Жана д'Арк го отбелязва, като нарича жителите на Турне "мили, лоялни французи". Тя получава за това торба жълтици, а жителите на града – вечна популярност, макар и вече в рамките на Холандия, а накрая и Белгия.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ

Катедралата Нотр Дам

Трябва да се признае, че напътствието човек "да не пропусне" невъзможно, невъздържано, необяснимо голямата катедрала в центъра на Турне е напълно безсмислено. Но нейното убедително присъствие, от друга страна, лесно може да разконцентрира посетителите така, че те да не забележат някои от най-интересните детайли в нея. Постройката е в романски и ранен готически стил и е от средата на ХІІ век. Видът й тогава е впечатлявал архитектите и строителите на храмове достатъчно, за да възпроизведат нейни подобия по цялото поречие на преминаващата през града река.

След като се наситите да бъдете мачкани от обемите и импозантността на екстериора, влезте да бъдете смазани от интериора. Капителите някога са били оцветени в ярки цветове, добавяйки френски привкус на жизнерадостност към строгата архитектура. Обърнете внимание на площадката за хора: това е първият образец на готика в Белгия. Още неопитни, създателите на катедралата правят колоните му твърде тънки и се е наложило те да бъдат укрепвани впоследствие.

Посетете и съкровищницата. Входът за нея се плаща, но си струва, защото ще можете да видите на едно място и редки образци на прочутото местно килимарство, и малко от историята на Турне: част от паната изобразяват живота на свети Елютер, първия епископ на града.

  • снимка: Албена Шкодрова


 

Камбанарията от ХІІ век и "Калинка моя"

Малко е смущаващо в първия момент. Застанал си срещу най-старата запазена камбанария на Белгия, на възраст от осем столетия. Пред теб е сърцето на сърцето на западноевропейската цивилизация. Дялани камъни, позлатени демони, тъкани килими, предкласически мелодии, изпълнявани от звънките медни звуци на камбаните – всичко онова, което за теб символизира "другата" Европа, която България и събратята й от източната част на континента са пропуснали. И както си стоиш, възхитен, предкласиката изведнъж преминава в "Калинка моя". Първо стоиш известно време поразен. После се втурваш нагоре по стълбите с надеждата, че някой турист си играе с камбаните и ще успееш да го плеснеш през ръцете. На предпоследния етаж намираш пианистката. Седи като восъчна фигура зад една стъклена преграда - вероятно за да я предпазва от объркване с руски турист. Натиска ключове и свири от ноти, които разлиства пред себе си, а отвъд кабинката й барабан като от старинните музикални играчки послушно управлява камбаните.

Двуличната река

Прекарана в канал, ограден от импозантните кейове на Луи XIV, Еско е красавицата на града. Бавните й, пълноводни води продължават на север чак до Антверпен, а нейната идентичност, докато преминава ту през валонска, ту през фламандска територия, е Еско-Схелде-Еско-Схелде-Еско-Схелде...

Как да стигнете?

Ако вземете най-прекия път от Брюксел, разстоянието до Турне е около 90 км и се взима за около час и пет минути при липса на задръствания. Пътуват и влакове – бързите отнемат един час от Брюсел Сентрал (23 евро за двупосочен билет без намаление) и час и половина (31,30 евро) от летището в Завентем край Брюксел.

Къде да отседнете?

Hotel D'Alcantra, www.hotelalcantara.be, rue de Bouchers St-Jacques 2, 0032 69 212 648 , от 96 до 116 eвро за двойна стая, e малък семеен хотел на 400 м от двореца, с приятен двор. По-евтина възможност е La Tour St-Georges, Place de Nedonchel, 2, 0032 69 225 300.

Къде да ядете?

Влиянието на Франция тук е голямо и кухнята е превъзходна на повечето места. По-интересните ресторанти и барове са от площада на катедралата в посока към реката, особено по Quai du Marche Poissons.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Anonymous
    Кристина
    18, 21, 08 Април 2010, 18:21

    О! Заглавие - как ми убягваш понякога и затова трябва да измисля някоя глупост, като О! Висби, О! Костенковци и... О! Турне. Май се повтарям понякога, но нищо. То творческото безсилие се наказва само със загуба на читатели, а ние нашите отдавна сме си ги загубили, така че все тая.

    !

Реклама »