С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Места

О!Мусала

текст Аделина Лозанова, фотография Павел Пронин
25 Ноември 2011, 12:11
Share Tweet Pin it Share


Защо Мусала?

Защото, макар и да няма сигурни доказателства за това, върхът най-вероятно е бил изкачен за първи път някъде по времето на Филип Македонски и би било срамно вие да пропуснете 23 века по-късно.

Най-висок на Балканския полуостров, Мусала е трън в очите на гърците – техният Митикас в планината на боговете Олимп е загубил първенството само с осем метра. Закачени по темата, хората в Солун разказват с кисели усмивки как при всяко измерване българи се били качвали на Рила и се изправяли на върха, вдигнали скала в ръце, само и само да държат рекорда. Ако се отбиете до Мусала, после ще имате основания да им кажете, че последния път това сте били вие.

Въпреки античната история, името на върха е с корен в периода на османско управление в България. Тогава той е наричан "Мус Аллах", което може да се преведе като "път към Аллах", "място за молитва" или "жертвен връх". Сред туристите, на които това не се харесва, той е известен и като Тангра и Свети Иван.

Не пропускайте

Гледката от върха

Гордостта от изкачването ще надделее над умората, когато се огледате за панорамата от върха! Може и да не разпознаете върховете наоколо, но това са Черни връх, Вихрен, Баташки Снежник и Голяма Сюткя. Гледката е наситена с красотата на още пет планини – Пирин, Витоша, Средна гора, Родопите и Стара планина, и в ясно време се различават и езера, зъбери, и склонове – предимно заснежени и заледени по това време на годината. Бяло море чак не се вижда, но е хубаво все нещо да остане за горките гърци.

Царска Бистрица

Само на десетина минути от центъра на Боровец, в подножието на Мусала, е Царска Бистрица. Без да има блясъка на приказен дворец, стогодишният комплекс е построен първоначално като ловна хижа за Фердинанд I и Борис III. Архитектурата му е еклектична и съчетава възрожденският стил с европейски елементи. Дворецът е отворен за посещения, а ако музеят се окаже затворен, поне ще ви пуснат да се разходите в старателно подредения и уютен парк с редки дървесни видове. Мостче над река Бистрица води до параклиса "Свети Иван Рилски".

Хижа Мусала и Мусаленските езера

От горната станция на лифт "Ястребец" до хижа "Мусала" широкият черен път пресича ски пистите, минава под лифтовете на Маркуджиците и отвежда до най-високата планинска хижа в България. Разположена е на 2389 м и е една от най-старите в България. Тя е на северния бряг на седмото, най-ниското от Мусаленските езера. В зависимост от сезона, то е или обвито в мъгла и сняг, или изпъстрено с миниатюрни бели цветенца без корени, които могат да изкушат човек да се гмурне. Не го правете! Температурата на водата е дяволски ниска дори през лятото. Мусаленските езера са седем на брой, само три от тях имат имена. Разположени са стъпаловидно върху четири циркусни тераси на височина от 2389 до 2709 м. За най-красиво се смята Алековото езеро, под връх Алеко.

Печат от Метеорологичната станция

Изкачването до станцията си е изпитание - за хора с височинен страх се препоръчва зимният маршрут, осигурен с метални въжета. Натоварващо скачане от камък на камък по сипеи и над пропасти, продължаващо средно 45 минути, извежда на върха. От дежурния метеоролог в Метеорологичната станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН можете да получите животоспасяващ планински чай, както и печат, че сте изкатерили Мусала. Втората сграда на върха е модерно оборудваната Научноизследователската обсерватория на института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН.

  • снимка: Павел Пронин



Как да стигнете?

Изкачването на Мусала през зимата е сериозно начинание, което е добре да не предприемате без опит в планината, или поне без опитен придружител. Задължително вземете: планински обувки, шапка, топли дрехи срещу вятър и сняг и зареден мобилен телефон. Също вода, сандвичи и нещо високоенергийно за ядене в раницата.

Ако тръгнете рано от София за Самоков, може да стигнете върха и да се върнете за един ден. Най-лесният път е с кабинковия лифт от Боровец до връх Ястребец, който ще Ви изкачи до височина 2250 м. До хижа Мусала се стига за около 50 минути по черен път с лек наклон. През зимата районът е умерено лавиноопасен. Но, ако не ви е страх от лавини и вече сте на хижа "Мусала", от там до върха пътят продължава още два-три часа. Достатъчно е да следвате маркировката с три редуващи се червено-бяло-червено ленти, както и малките пирамиди от камъни, натрупани от вече покорилите Мусала.

Ако се страхувате от лавини, но искате да изкачите Мусала през зимата, може да поемето по по-малко популярния вариант от юг с изходен пункт Якоруда през хижа Грънчар. Този маршрут е по-лек, но по-продължителен, а пътят изобилства с планински пасища.

Къдеда отседнете?

В случай, че решите да разпределите дългото ходене за два дни и сте свикнали на всякакви условия, можете да пренощувате на хижа "Мусала". Хижата е електрифицирана, но не е водоснабдена, разполага с външна тоалетна. Друг вариант е заслонът "Еверест", в който е чисто и уютно.

Къде да ядете?

На каменната хижа Ястребец край горната станция на лифта може да се хапне нещо различно от традиционните планинарски чорби боб и леща, които се предлагат на хижа "Мусала" и на заслона. На самия връх няма храна, но има чай, кафе и вафли.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »