С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Места

Гурме на границата

Васил Богданов
26 Октомври 2013, 13:15
Share Tweet Pin it Share

Завършваме

деня с неочаквана творческа дейност в музея на боба в Смилян. Научаваме, че смилянският боб дължи своите качества на планинския климат и влагата от река Арда, затова отглеждането му в горещите равнини не дава същия добър резултат. Вече десет години в последната събота на ноември селото отбелязва и своя Празник на фасула. С гръм от фасулено топче се дава началото на три конкурса – кулинарен, за най-добър производител и за най-оригинално пано с бобени зърна, в който участват децата. Забавните композиции са изложени в музея, където се включваме в инициатива, започната още през 2007 г. Всеки посетител може да прибави само едно бобче (по-скоро половин, за да се залепи по-лесно) към огромно пано на стената и да се запише в тетрадката, с която след време ще се кандидатства за рекорд на Гинес. До този ден се бяха включили 9100 души.

събота вечер

"Млечен дом" е единственият хотел у нас със собствена мандра. Това обяснява защо интериорът в ресторанта му е кравоцентричен – навсякъде има малки фигурки на крави във всевъзможни цветове и материали, а захарницата е с форма на пита и с надпис Parmigiano. Менюто, разбира се, също е повлияно от намиращата се на 20 метра мандра "Родопа Милк". След отличната салата с розови домати (сервирана с дресинг!) избираме кашкавал пане и специалитета на заведението - запечено сирене. Това на практика е суфле с няколко вида сирене, а гарнитурата е едро нарязани местни картофи със сметана. Фантазия! Опитваме и домашната ракия, която възрастните хора тук наричат боботанка, защото развързва езика и човек започва да боботи. Според друга версия на следващата сутрин главата боботела, но всичко зависи от количеството.

неделя

След вкусна закуска с мекици се потапяме в света на млякото и сиренето. Собственичката на "Млечен дом" е била учителка в Икономическия техникум в Смолян и никога не е предполагала, че ще се занимава с това, но явно е била орисана още с кръщаването си, казва. Името й е... Милкана. Тя и съпругът й идват в Смилян през 1992 г., когато кандидатстват по програма на швейцарското правителство за подпомагане на Източна Европа. Проучванията показват, че заради богатото на билки сено млякото тук е отлично – с много белтък и маслено, а проектът е за мобилни високопланински мандри, каквито има в Швейцария. В онези години обаче стадата намаляват главоломно и се оказва, че е по-добре мандрата да бъде в селото. Така един стар склад за картофи в Смилян постепенно се преобразува в мандра за швейцарски тип сирена като Тилзит и Грюер (изписано на етикетите като "Груер").

"Постоянно имаше промени в законите, после дойдоха и европейските норми, така че никога не ни е било скучно. Идеята за хотела дойде през 1998 г. съвсем естествено, защото гаудата и пармезанът бяха известни в България, но другите сирена - не. Трябваше да ги представяме, да организираме дегустации, затова купихме тази незавършена къща."

В миналото тук е имало много овце. Те са зимували на топло край Бяло море и в района е имало 17 места за преминаване на стадата в Гърция. Снимка на такова своеобразно КПП е окачена в мандрата. След 1944 г. обаче границата се затваря и овцете постепенно изчезват. Днес хората гледат предимно крави от породата българско родопско говедо, селекция между късорогото родопско говедо (издръжливо на сурови условия) и отличаващата се с голям добив американска порода джърси, на която бабичките казват "жарсе".

Най-старото като технология местно сирене е битото (или мяхово). Правели са го от овче мляко и са го съхранявали цяла година в извара, трамбовано в кожа, за да диша. И днес всяко семейство, което има овце, го прави, но в буркани, залято отгоре с малко масълце. В "Родопа Милк" го съхраняват в хвойнови качета, защото дървото има антибактериално действие.

Голямата гордост на мандрата е краве сиренето "Родопи", което се прави по технология на проф. Балтаджиева от УХТ - Пловдив. То е наследник на местното "Мъжко" сирене – твърдо, пикантно, със скална структура. "Това не е сирене за зъбите, а за топене в устата. По-силно е от пармезана, но за съжаление е световнонеизвестно", казва Милкана. "Родопи" зрее на земна температура. Питите се поставят на земята, а на следващия ден се слага втори ред и така се получава т.нар. самопресоване.

В магазина към мандрата може да се пробва и да се  купи целият асортимент на мандрата, включително сирена, отлежавали по четири, пет и повече години. При тях белтъкът се е разградил изцяло и вкусът е особено интензивен. Съвместно с Геномния център в София тук се прави и т.нар. функционален млечен пастет "Столетник". Той е трикомпонентен, по технология на покойния професор по микробиология Христо Чомаков и предпазва от рак на дебелото черво, повишава имунната система и има антиоксидантно действие. "Млякото на тукашните крави е като лекарство", вярва Милкана.

Сирената на мандрата могат да бъдат намерени в супермаркетите на София, Пловдив и Варна, но, разбира се, най-приятно е човек да се запознае със сирената на място. Милкана и съпругът й работят по проекти за развитие на туризма и мечтата им е в района да се оформи Път на млякото по подобие на вече проправяните тук там из България пътища на виното. Хотелът "Млечен дом" (20 легла, 60 лв. за двойна стая със закуска) е сред първите в региона заедно с намиращия се в центъра "Смолена" (добро място с цена 15 лв. за легло), а днес в цялото смилянско корито на река Арда има 450 места за настаняване.

Милкана се включва и в сервирането и много държи на личния контакт с клиентите. "Стараем се да предлагаме автентична местна кухня с повече масълце, а не стандартни виенски шницели. Тук нямаме като на морето батути и водни пързалки, но пък предлагаме спокойствие и контакт с природата", обяснява Милкана. Спокойствие и контакт, които тя бързо илюстрира с информацията, че лимоновото дръвче пред мандрата е имало до скоро точно 54 лимончета.

неделя следобед

Тръгваме си, като в Смолян правим контрастен преход от микрокосмоса на малките хотелчета и заквасването на мляко към макрокосмоса на планетариума в града (най-големият в България). Припомняме си, че на Меркурий през деня е 400 градуса, а нощем минус 200 и сякаш още повече обикваме Родопите.

Телефонът на "Млечен дом" в Смилян е 0888 759 102

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    Нефертити
    21, 25, 23 Ноември 2013, 21:25

    Bоб в гърне e е нещо фантастично!

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
    -1    +4

Реклама »