С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Места

Французи за седмица-две

Албена Шкодрова
20 Ноември 2013, 21:28
Share Tweet Pin it Share

Полезната френска дума gîte.

Някога тя е означавала просто "подслон". По-късно с нея са кръстени ваканционни къщи, отдавани под наем. Отначало те са били сравнително семпъл начин за настаняване, но днес разнообразието от категории съответства на това във френските домове и луксът достига до "четири житни класа" – всичко от гигантски, старателно поддържани градини, реставрирани замъци, самостоятелни басейни, ултралуксозни интериори до обзаведени до последния детайл кухни.

Френските житове са изключителна възможност да откриваш сякаш неизчерпаемите изненади и удоволствия на Франция в условията на пълен разкош и комфорт, и то на съвсем поносими цени. При това, при желание, с помощта на местен човек - някой, който знае всички вълнуващи гледки и вълшебни ресторанти и може да ти спести разочарования и разходи.

Особеното на френските житове е, че според изискванията, които са регламентирани на национално ниво, те трябва да са в близост до дома на собственика и той е длъжен да е наоколо, за да помага. Човек има избор да се възползва или не. Най-големият сайт, който предлага къщи - Gites de France.com, определя целта на този вид туризъм като "да осигурява удобна, гостоприемна среда за почивка; да удовлетворява нуждите на хората, които търсят автентично, истинско преживяване...; да подпомага съхраняването и популяризирането на френската провинция и културното й наследство".

Звучи досадно приповдигнато, но истината е, че житовете правят точно това – те са разширили хоризонта на безчет белгийци, холандци, германци и дори французи отвъд Айфеловата кула и Триумфалната арка.

Цени от... 40 лв. за двама

Френските житове не са по-евтини от най-евтините български къщи, давани под наем. Но сега ще хвърля бомбата - добрите френски житове са по-евтини от добрите български. Тяхното съкрушително предимство е, че човек получава изключително много повече срещу парите си. Понеже цялата държава е една живееща и дишаща, започнала отдавна и случваща се през цялото време история на храната и виното, и изобщо на добрия, воден със стил живот, наемането на къща тук почти винаги е гаранция за изключителни преживявания. То е забележително по-евтино от наемането на хотел, особено за семейства, които имат повече от едно дете, и също несравнимо по-удобно.

Разбира се, трите вида френско крайбрежие – северното на Атлантика, в Нормандия и Бретан, и още повече южното - при Кот д’Аржан, и Средиземноморието като цяло са на доста по-високи цени през лятото. Подобно на цяла Европа Франция страда от драмата на масова ваканция, концентрирана в четири седмици в края на юли и началото на август. Извън тези дати обаче могат да се намерят направо евтини и по български стандарти предложения.

Цените извън високия туристически сезон падат до 130 евро на седмица, а дори и през сезона може да се намери чудесна къща с две спални за 300 евро. За последната седмица на август например сайтът предлага дълъг списък от места на намалени цени – къщите в Нормандия започват от 130 евро (за двама, за седмица – в крайна сметка това прави по-малко от 40 лв. на нощ!), в прескъпата Корсика се е появила къща с две спални за 295 евро и изобщо в дългия списък от над 200 предложения преобладават тези с цена между 200 и 300 евро на седмица за цяло семейство. Сред тях имението с басейн на Кот д’Азур, в което могат да се настанят шестима, изпъква със своите 900 евро. Но ако то се наеме от компания, цената му никак не надхвърля тази на среден български хотел в сезона. Всъщност излиза по-евтино от разни полухубави хотели по българското Черноморие.

Така или иначе, цените варират изключително много според мястото, лукса в къщата и броя на леглата, а разликата между висок и нисък сезон често е двойна.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вила под наем, Франция, хотел
2 Коментара
  • Profile preview
    murttle
    16, 03, 25 Януари 2014, 16:03

    Французите са мили и любезни хора, но ненавиждат фамилиарниченето, а у нас представата за любезност често се покрива с него. Оттам и утвърдилото се мнение, че французите са арогантни и високомерни.

    ! Оценка
        +6
  • Profile preview
    orio
    18, 05, 03 Януари 2014, 18:05

    Трябва да се изпробва...

    ! Оценка
        +4

Реклама »