| Този материал е част от пролетния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, както и самостоятелно в Elephant Bookstore, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, Wine & Co. | 
| Ивайло Катерски е създател на Via Vino и води винени турове в България и Европа. Тук разказва за последното си посещение в Португалия, за да погъделичка вашето любопитство за предстоящото пътуване от 18 до 26 септември. Информация ще намерите на www.via-vino.com и www.usitcolours.bg. | 
Още в самолета витае един особен трепет от предстоящото преживяване. "Португалия ни очаква!", вълнуваме се. Отправили сме се на едноседмичен винено-кулинарен тур. Ще опитаме основните винени райони в компанията на слънце, гостоприемство и местни ястия.
Трябва да отбележим разликите между морската и вътрешната част на Португалия. Естествено, в крайбрежните градчета доминират рибните и морски деликатеси. Но навътре картината е доста различна - месо, карантия и понякога по някой зеленчук за цвят. Шкембе с боб, уши с чесън, свински крачета ("Яжте, съдържат колаген, а са и много полезни и за ставите" - убеждават ни в едно от селските ресторантчета до Визеу), дроб и какви ли не манджи са част от кулинарния колорит. Обратно към виното - Португалия е дом на 14 винени региона и е 11-а в света по производство на вино, предимно купажи. Дори и за професионалистите е трудно да се ориентират в палитрата от сортове - местните са 248 според официално проучване от 2013 г.
По програма стартираме с 2 района,
които не са толкова известни за широката публика, но пък качеството на виното е отлично - Дао и Байрада. Разбира се, стигаме и до долината на река Дуро - едно от най-впечатляващите винени преживявания и за мен самия. В добавка към страховитите отвесни склонове към реката и зашеметяващите гледки ни сервират вкусен домашен обяд, съчетан с порт, но и доста добри сухи вина. Всъщност корените достигат 7-8 метра в каменистите и минерални почви. Но лозя вече не се садят, нито се строят стените и терасите, тъй като те са трудна и скъпа инвестиция.
Регионът на Виньо вейрд е познат със свежите, леки и "хрупкави" вина. Но ние отново сме подготвили изненада отвъд отъпкания път - една от малкото сертифицирани биодинамични винарни в Португалия, вече повече от 15 години. Фернандо е безкрайно скромен човек, трябва му малко време, за да се отпусне и усмихне, защото рядко посреща гости. Tук цари такава идилия и усещане за близост до природата, че човек спокойно може да забрави в кой свят живее. Разбира се, вината са специфични, а малкото произведено количество се изнася предимно за САЩ. Десертът на виненото ни пътешествие е Порто с неговите цветове, весели хора и сгради, барове и лъскави ресторанти - в един такъв обобщаваме и потвърждаваме мнението, че Португалия е прекрасна.
Следващият ни винено-кулинарен тур в Португалия ще бъде от 18 до 26 септември, като ще го обогатим с още разнообразни преживявания, а информация ще намерите на сайтовете www.via-vino.com и www.usitcolours.bg.
 
						 
						 
			
         
                
             
                
             
                
             
						 
						 
						 
						 
						 7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате Спортът и храната: ритуали на споделеност
Спортът и храната: ритуали на споделеност От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна 
							 .
.  .
.