Създаден за полеви качествен контрол, новият уред има шест сензора, които разпознават характерните за даден винен сорт вещества. Възрастта и сорта на виното се определят чрез измерване на киселините, захарите и алкохола.
Устройството е изобретено от Сесилия Хименес-Хоркера и колегите й от Института по микроелектроника в Барселона. Идеята за създаването на "електронния език" е дошла, когато винопроизводители се оплакали на учените, че се нуждаят от бърз начин за определяне на качеството на вината. Досегашната практика с изследване на пробите в специализирани лаборатории отнемала прекалено много време.
Новото устройство, освен, че работи бързо е и преносимо, евтино за производство и може да бъде "обучено" да разпознава нови видове вина.
Според Сесилия Хименес-Хоркера уредът може да се използва за разкриване на измамите с годината на реколтата и сортовете грозде, използвани за производство на виното.