С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

"Електронен език" разпознава сорта и реколтата на виното

Бакхус
05 Август 2008, 13:07
Share Tweet Pin it Share

Създаден за полеви качествен контрол, новият уред има шест сензора, които разпознават характерните за даден винен сорт вещества. Възрастта и сорта на виното се определят чрез измерване на киселините, захарите и алкохола.

Устройството е изобретено от Сесилия Хименес-Хоркера и колегите й от Института по микроелектроника в Барселона. Идеята за създаването на "електронния език" е дошла, когато винопроизводители се оплакали на учените, че се нуждаят от бърз начин за определяне на качеството на вината. Досегашната практика с изследване на пробите в специализирани лаборатории отнемала прекалено много време.

Новото устройство, освен, че работи бързо е и преносимо, евтино за производство и може да бъде "обучено" да разпознава нови видове вина.

Според Сесилия Хименес-Хоркера уредът може да се използва за разкриване на измамите с годината на реколтата и сортовете грозде, използвани за производство на виното.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Барселона, вино, реколта, сорт

Реклама »