С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

"Камптал" вече е наименование за контролиран произход

Бакхус
16 Януари 2009, 14:55
Share Tweet Pin it Share

От началото на 2009 г. наименованието Kamptal могат да носят само грюнер велтлинер и ризлинг произведени в едноименния район на Долна Австрия. Това стана възможно след като названието доби статута DAC (от лат. Districtus Austriae Controllatus). Вината от двата сорта пуснати на пазара след началото на април ще се обозначават като DAC Reserve. Те трябва да имат алкохолно съдържание на 13 обемни процента.

Австрийките винари смятат, че с новото наименование се изтъкват характерните ароматен и вкусов профили на тази специфична част на Дунавския регион.

Камптал е петият австрийски район, в който могат да се произвеждат вина с деноминация DAC. Останалите са Weinviertel за грюнер велтлинер, Mittelburgenland за блауфренкиш, Traisental и Kremstal за грюнер велтлинер и ризлинг.

Вината от други сортове произведени в Камптал могат да указват произход само от Niederösterreich (Долна Австрия).

В Австрия съществуват три системи за обозначаване на качеството на вината. Първата е основана на немската система и нея важно значение има количеството захари във виното. Другата система се използва само в района Вахау и според нея сухите вина се разделят в три категории – Steinfeder, Federspiel и Smaragd. DACнаименованията са нововъведение и са еквивалентни на френските AOC и италианските DOCG.

 

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Австрия, вино
2 Коментара
  • Anonymous
    otgovor
    11, 48, 17 Януари 2009, 11:48

    адски малък, но работата по подчертаване регионалния характер на дадено вино изисква много отдаване и любов към детайлите, а повечето български технолози са мързеливи, леко неграмотни и искат да продават много, бързо и без усложнения.

    !
  • Anonymous
    zapitvane do Bacchus
    16, 49, 16 Януари 2009, 16:49

    Kakav be procenta na vinata s Kontroliran proizhod uchastvashti v konkursa Balgarsko vino na godinata, 2008?
    Blagodaria i pozdravi.

    !

Реклама »