Според собствениците на избата, УВ апаратът убива всички нежелани бактерии и дрожди във виното. Това намалява необходимостта за използване на сулфити, които могат да причинят нежелани здравословни ефекти при част от консуматорите.
Сулфитите търпят обвинения за някои алергични реакции като главоболие и зачервяване на кожата, дори само след една глътка от вино, което ги съдържа.
Апаратът произведен от Surepure е с големината на два хладилника и има капацитет да обработва 4000 литра вино на час. Той може да се използва и за ограничаване на развитието на коварните дрожди Brettanomyces. С помощта на УВ лъчите се избягва и филтрацията на виното, която може да намали вкусовите му качествата.
Засега от L'Ormarins не са обявявили официално, кое то вината им е обработено с тази технология, но обещават то да е на пазара още тази година.