С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Французин мечтае да превърне чехите в еко-гастрономи

Бакхус
24 Февруари 2009, 14:34
Share Tweet Pin it Share

"Това е идея, която идва от сърцето ми в името на един по-добър свят. Бъдещето е в органичната храна", казва носителят на три звезди "Мишлен".
Планът, който още е на ниво обсъждане, е да се отвори екологичен ресторант с професионално готварско училище. В него се очаква да има молекулярна лаборатория, в която да се обработват продукти от чешката гора - билки, листа, горски плодове и гъби, като се използват най-висши техники от съвременната кулинария.
Glade Pub е проектиран от чешки експерт по еко-строителство и се предвижда да бъде изграден от камък, дърво и глина в гора край Берун, на около 12 км югозападно от Прага.
Зденек Моравец, търговец на плодове и зеленчуци на пазара в Берун, смята, че органичната кухня няма място в Чехия. "Това е за богати страни като Германия и Франция, но за нас е прекалено скъпо", казва 60-годишният търговец, който няма представа какво е молекулярна кухня. Кръчмите в района предлагат ястия, типични за цялата страна: плътен гулаш, месо със сос, различни ястия със свинско и кнедли, обилно гарнирани с кисело зеле. Храната се полива богато с бира.
В столицата са започнали да се появяват здравословни магазини и ресторанти, подкрепяни от заможни клиенти, които могат да бъдат срещнати по винените дегустации. Зденек Раджнис, създателят на Glade Pub, смята, че за него ще има публика от истински гурмета както сред чехите, така и сред богатите туристи в Прага. "За момента няма надежден органичен ресторант,  който да приготвя храните и напитките по оригинални рецепти", смята чешкият консултант. Той се надява "да се създаде култ към хубавата храна и пиене и да се внесе култура на здравословни продукти и истински вкус".
Проектът е готов на хартия, но финансовата криза възпира изпълняването му. Вейра е инвестирал известността и уменията си в този проект и няма да се откаже от идеята, а неговите чешки съмишленици преговарят с частни инвеститори, сред които чешка финансова група и испанска верига хотели.
Известният готвач няма никакви съмнения за бъдещето: "Следващата революция ще дойде от природата, която ще извоюва обратно мястото си в чинията."

Share Tweet Pin it Share

Реклама »