С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Винария 2009 показва новото качество на българското вино

Бакхус
19 Март 2009, 12:15
Share Tweet Pin it Share

17-ото издание на Международната изложба за лозарство и винарство се провежда от 18 до 21 март в Международен панаир Пловдив. В него участват 319 фирми от 19 държави като българските изложители са 150, а чуждестранните – 169. Официални участия имат Франция и Италия, най-много са чуждестранните участници от Италия, Франция и Германия.
"Голяма част от българските изложители са подготвили колекции от вина с контролирано наименование за произход. Това означава, че са направили инвестиции, които гарантират спазването на най-стриктните стандарти и ще ги изведат на добри пазарни позиции през следващите години. "Винария 2009" ще бъде една гигантска презентация на новите постижения на българските винопроизводители", отбеляза Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.
Според министър Валери Цветанов на "Винария 2009" присъстват българските продукти, които държавата ще промотира със средствата от Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор. След приключването на изложбата ще представя на руския пазар наши червени вина от среден и висок клас, добави министърът на земеделието. Той съобщи, че се водят преговори с Русия да се предоставят зала за Дегустационен център и склад на български фирми в Москва.
Руският пазар, където отиват 2/3 от износа на български вина, се преориентира от нискокачествени евтини напитки към тези от среден и висок клас, а нашите производители в момента са готови да отговорят на това търсене. Държавата трябва да помогне на качествените червени вина да стигнат до руския пазар и да се доразвие сортовата листа на белите вина, заяви министър Цветанов.
През 2008 г. нашите основни пазари са били Русия, Беларус и Монголия. Освен там, сме продавали и в още 12 държави, сред които и страни от Далечния Изток, който е една от перспективните пазарни ниши.
4 награди "Златен ритон" присъдиха експертите, включени в комисиите за Националните дегустации на вина и високоалкохолни напитки, които организира Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Освен най-високите отличия, медали получават 157 вина – 100 златни, 52 сребърни и 5 бронзови. При ракиите златните и сребърните медали са по 9, а в клас "Винено бренди" са дадени 5 златни медала.
Тази година в дегустациите за първи път участваха проби от магазините и показаха много добро ниво, а 6 от тях имат данни за "Златен ритон", посочи доц. д-р Пламен Моллов, председател на УС на НЛВК. Според него това е знак за силна конкуренция между производителите, която повишава качеството.
На дегустаците са се откроили изключителните характеристики на червените вина. 10 от пробите, отличени със златен медал, са били на равнище да получат "Златен ритон". Българското червено вино има уникални качества, коментира Пламен Моллов. На "Винария" са най-добрите продукти на най-добрите производители, добави той.
834 конкурсни проби – 732 вина, 102 ракии и винено бренди, бяха тествани по време на дегустациите. Освен тях се състезаваха 44 вида бели, розови и червени вина, които се предлагат в магазините.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино, изложение, Пловдив
4 Коментара
 • Anonymous
  автор
  10, 01, 27 Март 2009, 10:01

  Защото не беше разрешена продажбата на щандовете. В 11-та палата имаше обособена площ за продажби. Само че, кой би пил сухиндолски вина, когато може да пие енири, катаржини и тера тангри?

  !
 • Anonymous
  винария
  00, 24, 27 Март 2009, 00:24

  първо - тапите не се правят в БГ
  второ - повечето от наградените вина още не са в търговската мрежа
  трето - защо не си купи нещо от щанда на Ловико Сухиндол ?

  !
 • Anonymous
  Потребител
  13, 04, 21 Март 2009, 13:04

  Дегустирах много вина и си кухих после от магазина на панира. От 10 бутилки 2 се оказаха с "тапа". Останалите не отговаряха на прадставеното в палатата за дегустации.

  !
 • Anonymous
  Потребител
  13, 01, 21 Март 2009, 13:01

  Дегустирах много вина и си кухих после от магазина на панира. От 10 бутилки 2 се оказаха с "тапа". Останалите не оговаряха на прадставеното в палатата за дегустации.

  !

Реклама »