С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

"Диалози от кухнята" събра най-големите мислители в областта на кулинарията и сетивата

Бакхус
25 Март 2009, 15:43
Share Tweet Pin it Share

Тематиката на това второ издание на конгреса се завъртя около сетивата: усещанието за вкус, за допир, за обоняние, за аромати, чуството за етика, загубените усещания, чувството за отговорност. Как възприемаме света? Възможно ли е сетивата да се култивират? Каква е връзката им с културата? Какви са нанесените щети?
Някои от най-големите мислители в света по темата за гастрономията и сетивата участваха в мулти-дисциплинарното събитие. Сред тях имаше специалисти по етика, биология, генетика, гастрономия, науки засягащи храненето, литература, биохимия, маркетинг, философия, политика, социология, журналистика, право, икономика, психология, изящни изкуства, земеделие, биотехнологии, екология, медицина, математика, физика.
В продължение на два дни бяха проведени различни конференции, състояха се няколко дебата. Като цяло събитието премина като мисловен процес и анализ на съвременната кулинария, посветени на усещането за кулинарна креативност, начина на производство и консумирането.
Хауме Еструч, директор на Rubes Editorial и президент на Сдружението за сетивните науки обясни например, че човешкият мозък има нужда от комплексни импулси и стимули, за да се развие и подчерта, че не е по-малко важно за кулинарията отколкото за автомобилната индустрия да създава нови образи, естетични форми и в следствие на това нови емоции.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »