С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Българските фермери вече могат да продават директно на потребителите

Бакхус
03 Ноември 2010, 18:23
Share Tweet Pin it Share

Българските производители на традиционни, но слабо познати храни като зелено сирене от Черни вит, корчмак и мляко от каракачански овце получиха законното право да продават продуктите си директно на потребителите. Това стана възможно благодарение на приетата преди броени дни Наредба за специфични изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, инициирана преди почти две години от Коалиция "Чиста храна, честен поминък".

Наредбата ще позволи на потребителя сам да избира продуктите, които отговарят на хигиенните му изисквания, като освен това ще насърчи и производството на застрашени от изчезване и природосъобразни храни, благодарение на въвеждането на достойно заплащане на фермерския труд.

По този начин България се присъединява към десетки други европейски страни, където продажбата на традиционно произведени продукти е законна - и много популярна - от години насам. Тази идея е и сред водещите инициативи на световното движение Slow Food, както и на българския му филиал.

По думите на министъра на земеделието Мирослав Найденов традиционно приготвените храни, които ще се появат на пазара, ще бъдат строго контролирани откъм качество и безопасност от компетентните за това органи. За целта ще се водят специални дневници, а самите продукти ще се етикетират и опаковат съгласно изискванията на наредбата.
"Санкциите са същите, каквито са и за останалите оператори с храни. Това е справедливо, всеки трябва да носи отговорност за това, което продава", заяви д-р Стоилко Апостолов, представител на Коалиция "Чиста храна, честен поминък" и директор на фондация за биологично земеделие Биоселена. "Важно е фермерите да знаят, че съгласно европейските правила производителят носи цялата отговорност за здравето на потребителя. Контролните органи и санкциите, които той налага, са само една превантивна мярка. Ако фермерът причини заразяване или отравяне на потребител, цялата отговорност ще понесе той самият, а не контролните органи", добави той.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »