С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Учени откриха в Армения преса за вино отпреди 6 хил. години

Бакхус
11 Януари 2011, 13:56
Share Tweet Pin it Share

Най-древното съоръжение за правене на вино, датиращо от около 6 хил. години, се намира в Армения, съобщи наскоро група археолози, цитирани от Ройтерс. Екипът от изследователи от САЩ, Армения и Ирландия направил откритието по време на разкопки край пещери в южната част на страната, служили някога за гробище. Там били намерени останки от преса за вино и съдове за ферментация, вероятно използвани за направата на ритуално вино за опечалени.

Пресата представлява недълбок глинен резервоар с диаметър около метър. С помощта на въглеродно датиране изследователите дори са успели да открият около нея и остатъци от гроздови семки и лозя, расли някъде около 4000 пр. Хр. Това прави намереното съоръжение с около хиляда години по-старо от откритите досега, заяви Грегъри Арешиян от Калифорнийския университет, един от водачите на научния екип и бивш вицепремиер на Армения.

Според него пресата побирала сравнително малко количество грозде, което потвърждава специалното й предназначение. "Заселниците най-вероятно разполагали с далеч по-големи съоръжения за производството на вино за ежедневна консумация", отбелязва той пред Ройтерс. Предполага се, че древното вино било червено, подобно на произвежданите и до ден днешен в региона мерло и каберне совиньон.

Комплексът от пещери, където е била направена находката, е известен като "Арени 1" и се намира в планините Малък Кавказ, разположени близо до южната граница на Армения с Иран. Миналата година на същото място археолозите откриха и най-старата кожена обувка в света, датираща от около 5500 години.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »