С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Чаша червено на ден държи доктора далеч от мен

Бакхус
09 Януари 2014, 14:43
Share Tweet Pin it Share

Читателите на "Бакхус" едва ли имат нужда от убеждаване в достойнствата на виното, но все пак ето още една новина за ползата от умерената употреба: червеното вино оказва благотворен ефект върху имунната система. Това са доказали учени в Университета Ривърсайд в Калифорния. Те са провели изследването върху маймуни, които са консумирали алкохол по собствената си преценка.

"Също като хората, маймуните показват разнообразно поведение. Едни пият умерено, други поемат значителни количества етанол, трети са въздържатели - коментира професор Илхем Месауди, ръководител на проекта.

Оказва се че маймуните, които са пили много, както и онези, които са останали напълно трезвени не са реагирали на ваксина срещу дребна шарка, която им е била сложена преди експеримента. Умерените пиячи пък показали добра съвместимост и усилили благотворното въздействие на медикамента.

"Опитите върху не-човекоподобни маймуни показват, че умерената консумация на алкохол повишава имунната реакция на ваксината" - заключава Месауиди.

Други изследвания сочат, че умереното пиене на вино намалява с 40% опасността от сърдечно-съдови заболявания, а също така понижава риска от рак.

Ревастеролът, който се съдържа в червеното вино е полезен за сърцето, а също за мозъка, което дава надежда за предпазване от Алцхаймер. Веществото предпазва от образуване на протеинови налепи, които предизвикват смъртта на мозъчни клетки.

Казано по-просто - Наздраве!

Share Tweet Pin it Share

Реклама »