С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Да се облагат ли с данък пустеещите земи у нас?

Бакхус
02 Април 2014, 12:08
Share Tweet Pin it Share

Да се въведе данък върху пустеещите земи - това предложиха част от големите земеделски асоциации по време на обществена дискусия за обработваемата земя у нас, предава "Дарик".

Идеята на асоциациите е да се стимулират собствениците на земеделска земя в случаите, когато не я обработват, да я отдават под наем на кооперациите или на по-големите местни фирми, за да не се похабява плодородната земя. Експертите, които ще пишат правилата, имат за задача да определят размера на данъка. Трябва да се дефинира и разликата между пустеещи и непотърсени от наследниците земи, както и бъдещето на забравените парцели.

"Една такава мярка ще накара собствениците на тези земи да се замислят и да поемат необходимата отговорност - или ще потърсят някого, който да ги обработва под наем или под аренда, или просто ще обявят тези земи за продажба и те ще бъдат купени от хора, които ще имат друго отношение към тях", каза председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов.

Идеята за данъка върху пустеещите земи срещна подкрепата и на земеделския министър проф. Димитър Греков.

Според председателя на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова има други методи за стимулиране на собствениците. Според нея облагането на пустеещите земи е крайна мярка и засега ще бъде неприложима. След срещата на браншовите организации и земеделския министър стана ясно, че проблемите с разпокъсаната собственост на земеделските земи у нас може да бъдат решени със закон за комасацията. Работна група ще се заеме със закона, като първото й заседание ще бъде до края на май. През последните двадесет години имаше няколко опита за написването на такъв нормативен акт, но никой от проектите не стигна до Народното събрание.

Share Tweet Pin it Share
4 Коментара
  • Profile preview
    BarBQ
    22, 07, 02 Април 2014, 22:07

    Няма да го приемат.

    ! Оценка
        +2
  • Profile preview
    izabell
    21, 31, 02 Април 2014, 21:31

    Ако не искат земеделските фирми да взимат пустеещите земи за обработака с този данък се натоварват собствениците-един прикрит способ на принуда да ги продадат почти на безценица.

    ! Оценка
    -3
  • Profile preview
    Нефертити
    18, 21, 02 Април 2014, 18:21

    Категорично не.

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
    -1    +1
  • Profile preview
    bramasole
    18, 19, 02 Април 2014, 18:19

    Днес-данък върху пустеещите земи, утре от НАП ще търсят данък върху изчисления от тях /евентуално/ получен доход от земите...:(

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р

    ! Оценка
        +2

Реклама »