С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Рекордна сума за светия граал на китайския порцелан

Бакхус
10 Април 2014, 12:18
Share Tweet Pin it Share

Ако смятате, че Ридъл продават прекалено скъпи чаши за вино, още нищо не сте видели, пише Wineasearcher. 500-годишна порцеланова чашка за вино бе продадена за 36 милиона долара на търг в Хонг Конг.

"Пилешката чаша", наречена така заради рисунките на петли, кокошки и пилета, е един от най-търсените предмети на китайското изкуство.

Чашката е част от колекция, собственост на швейцарския фармацевтичен гигант Zuellig. Смята се че до днес са оцелели едва 17 подобни.

Тя е купена от живеещия в Хонг Конг милиардер Лу Ицян и е първата, която ще се върне в Китай.

Никълъс Чоу, заместник председател на "Сотби" за Азия, коментира по повод търга: "Няма по-легендарен обект в историята на китайския порцелан. Това е светият граал на китайското изкуство."

Порцелановият съд е от времето на император Чънгуа от династията Мин, управлявал от 1465 до 1487 г.

Чашката е служела за пиене на вино. Според археологическите сведения вино от грозде се е пиело в Китай преди 4600 години, но постепенно  предпочитанията са се изместили към други алкохолни напитки, произведени от плодове и зърнени култури.

Виното се връща на мода, поне според писмените източници, по времето на Ханската династия, управлявала Поднебесната империя около 200 пр. ХР. за 400 години.

Следващия разцвет на винопроизводството настъпва по време на династията Мин, когато покрай урбанизацията търсенето на вино нараства устойчиво. По това време от страничен продукт на земеделието виното се превръща в независима индустрия и в страната изникват хиляди изби.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    izabell
    21, 21, 12 Април 2014, 21:21

    Петлето е много готино и стои добре върху порцелан;)

    ! Оценка
    -2

Реклама »