С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Тероар? Има такова нещо

Бакхус
09 Юни 2014, 17:06
Share Tweet Pin it Share

Със сигурност ще се гордеете със себе си, ако на сляпа дегустация различите Волне от Помар, или познаете продукцията на Пюлини-Монтраше. Бургундия е родината на вината с чувство за принадлежност, известно и като тероар. Най-добрите енолози долавят разликите между вината от две съседни села. Могат ли обаче учените да докажат, че тероарът съществува? Според ново проучване, резултатът е утвърдителен - пише Winesearcher.

Изследователите са анализирали грозде и вино, произведени в две съседни села в Бургундия: Флайе-Ешезо и Возне-Романе. И двете лозя са засадени с пино ноар, намират се само на два километра едно от друго и се управляват от един и същи собственик.

Използвайки много прецизен мас-спектрален анализ, екипът учени открил, че "условията на околната среда оставят различен химичен подпис... допринасящ за идентифицирането на тъй наречения тероар." Например, забелязвали се ясни разлики във фенологичната концентрация, киселинността и захарността между пробите от двете села.

Това не е първото изследване, занимаващо се с въздействието на тероара върху химичната композиция, но за първи път екипът от френски и немски учени успява да стесни  разстоянието между два опитни обекта до безпрецедентните два километра.

Изследвайки химичната композиция на продукцията от двете лозя в продължение на три последователни години, учените открили - както мнозина преди тях, - че вариациите в реколтата играят най-съществена роля в химичната композиция на виното.

Анализът е потвърдил, че макар реколтата да има най-същественото въздействие, разликите в тероара също личат във всяка отделна реколта."

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
 • Profile preview
  Нефертити
  22, 49, 10 Юни 2014, 22:49

  Важното е да произведат хубаво вино :)

  Предразсъдъците са за ограничените.

  ! Оценка
      +1

Реклама »