С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Вьов Клико ще отлежава на морското дъното

Бакхус
20 Юни 2014, 14:06
Share Tweet Pin it Share

В продължение на 50 години от Вьов Клико ще изследват как се отразява на шампанското отлежаването на дъното на Балтийско море. За проекта "Изба в морето" е избран Оландския залив на Финландия. Тамошната избата съдържа 300 бутилки и 50 магнума, дегоржирани през март. Подобна изба за отлежаване е създадена и в Реймс.

На всеки две или три години бутилки от двете изби ще бъдат дегустирани в продължение на половин век, за да се проследи по какъв начин се развива шампанското в различни условия. Изследователите ще следят как се променят захарите и танините, както и начина, по който вместимостта на бутилката се отразява на процеса на отлежаване.

Преди няколко години 46 бутилки "Вьов Клико" са били намерени на дъното на Балтийско море. Според експерти, виното е било част от товара на кораб, потънал през 1840 г. на път за Русия. Шампанското е преседяло във водата 165 години.

Доминик Демарвий, специалист по отлежаване във Вьов Клико казва, че шампанското е притежавало удивителна свежест, за вино на повече от век и именно това е провокирало компанията да стартира проекта. "Балтийско море е тъмно и хладно, температурата му е около 4 градуса по Целзий. Теченията са слаби, така че налягането остава постоянно и е значително по-ниско, отколкото в останалите морета. Тези условия ще ни позволят да изследваме как липсата на кислород въздейства върху процеса на стареене в стабилни условия" - каза още Демарвий пред Франс Прес.

В последните години подводното отлежаване се превръща в нещо като тенденция сред винопроизводителите. Шато Лариве От-Брион от Бордо, каребне совиньон Майра от Напа и Рьодерер Кристал вече потопиха свои емисии под водата.

Share Tweet Pin it Share
4 Коментара
 • Anonymous
  n_m_1.
  23, 22, 20 Юни 2014, 23:22

  Четох нейде, че Дом Периньон стабилизирайки прочутото си вино(в същност създавайки шампанското) хвърлял в един момент на ферментация във всяка бъчва по един свой стар чорап!
  Дрождите, с които бил пропит чорапът(а Дедо Доминик постоянно газел из грозде и вино и естествено чорапита му са били развъдник на алкохолни дрожди), съвместно с дрождите от бъчвата предизвиквали уникална комбинация, от която се получавал "букетът" на всяка реколта!

  ! Оценка
      +2
 • Profile preview
  Bramasole
  23, 13, 20 Юни 2014, 23:13

  В края на ХVІІІ век мадам Клико е остава млада и красива вдовица, но и собственичка на голяма изба за шампанско. Мадам Клико е тази, която създава първото в света шампанско розе. Похвално е, че в компанията продължават да експериментират.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул

  ! Оценка
      +3
 • Profile preview
  Нефертити
  22, 50, 20 Юни 2014, 22:50

  Интересна технология, ще трябва да се пробва...

  Предразсъдъците са за ограничените.

  ! Оценка
  -2    +2
 • Profile preview
  izabell
  14, 51, 20 Юни 2014, 14:51

  Има бъдеще "технологията".

  ! Оценка
  -2    +2

Реклама »