С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Дестинации: Белград и Нови Сад

Весела Николаева
09 Юли 2014, 08:33
Share Tweet Pin it Share

Дълго време Белград беше позабравена дестинация. В последните години обаче туристите, избрали столицата на Сърбия за визита, се увеличават. Това показват данните, представени преди дни от Туристическата организация на Белград в София.
През миналата година общо 21 531 българи са пътували до Белград, а броят им е с 28% повече, отколкото през 2012 г. Общо чуждестранните туристи за миналата година са останали за 1.5 млн. нощувки, а за тази се очаква те да достигнат 2 млн. Това е много близо до броя нощувки в Прага и Будапеща, обясни генералният мениджър на Туристическата организация Миодраг Попович.

Зад числата седят множество причини за избор, изтъкнаха от организацията. Белград е сравнително близо и предлага в рамките на града много възможности за приятно прекарване – от музикални фестивали и културни забележителности до кулинарен и винен туризъм. Сръбската кухня е запазила местни специалитети, провеждат се фестивали, а в близост има и множество изби.
Голяма част от тях гледат местни сортове, но дори и масовите международни имат тероарни особености, които ги правят интересни.
Сърбия се развива и като бизнес дестинация, а все повече български компании откриват свои представителства там.

Но Белград е интересен и със своето минало. Нека се върнем няколко века назад в историята. Градът е един от най-старите не само на Балканите, а и в Европа и още по времето на Римската империя става важна крепост.
В османския период на Балканите Белград и Видин са двете най-важни западни крепости, тясно свързани и често разтърсвани от бунтове. Тъй като лежи на пътя между Западна Европа и Османската империя, Белград е важен от военна гледна точка, а изгубването му в началото на 19 век поставя началото на постепенното изтегляне на империята от населените предимно със славяни земи.

Дългото присъствие като важна административна и военна единица, а после и като столица на младата сръбска държава е дало на Белград усещането, че хората, сградите и всичко между тях е на точното си място, било е тук векове и ще бъде още поне толкова.
Част от териториите на Сърбия пък са били в състава и на средновевропейските империи - Австрийската и Австро-унгарската, което е определило и различният им облик.

Главният град на автономната област Войводина е Нови Сад, известен с фестивала EXIT. Неговото откриване предстои на 10 юли и фестивалът ще продължи три дни. Броят на туристите там също расте - с 8.9% през 2013 г. на годишна база. От туристическата организация отчитат сходна тенденция и за първите четири месеца на тази година - 30.4% ръст на всички туристи на годишна база.

Малко практическа информация – Сърбия може да посетите само с лична карта. В страната се влиза само с валидна застраховка "Гражданска отговорност" и не се изисква допълнителен сертификат "Зелена карта". Ако предпочитате самолет - националният превозвач Air Serbia вече има директни полети от София и Варна до Белград. Преди близо година авиопревозвачът Etihad Airways от Обединените арабски емирства придоби 49% дял в сърбската Jat, след което смени името й на Air Serbia и обяви мащабна програма за нови инвестиции и линии - през последните месеци новооткритите са 12, съобщи Владислав Атанасов, мениджър за България на превозвача.

От летище "Никола Тесла" има и връзки със Западна Европа и Близкия Изток, както и до други балкански дестинации като Черна Гора и Хърватска. За свързаните с нови технологии - Туристическата организация на Белград има и специално приложение Belgrade Talking, което може да свалите от сайта http://www.tob.rs, а за повече информация е страницата на местната туристическа организация - http://www.turizamns.rs.

Share Tweet Pin it Share
Коментар
  • Profile preview
    Нефертити
    23, 40, 11 Юли 2014, 23:40

    Все интересни дестинации...

    Предразсъдъците са за ограничените.

    !
  • Profile preview
    izabell
    23, 06, 09 Юли 2014, 23:06

    Съседни страни,има за какво да си беседваме,кухнята близка,само време да се намери за посещение:)

    !
  • Profile preview
    BarBQ
    20, 43, 09 Юли 2014, 20:43

    Хубави снимки.

    ! Оценка
        +1

Реклама »