С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

"Есенната кухня" през погледа на "Бакхус"

Бакхус
28 Октомври 2014, 11:15
Share Tweet Pin it Share

Есента е може би най-благодатният сезон за кулинария. Природата все още ни дарява с пресни сезони продукти като тиква, круши, кестени, целина, картофи и други кореноплодни и дори свежи зелени вкусове като спанак. В същото време прокрадващата се хладнина настройва апетита за по-плътни вкусове – червено месо, по-зрели сирена, ароматни печива. Но с мъничко носталгия към морето и отминалото лято, кой би отказал и порция риба или морски дарове? Или пък свежа салата и десерт с пресни плодове – възможни целогодишно в модерно време. На практика няма неподходящ продукт и технология за приготвяне на ястия през есента, което пролича и в предложенията на деветте ресторанта, които взеха участие в октомврийското издание на "Седмица на ресторантите", този път посветено на есенната кухня. Ето какво видяха и опитаха тайните клиенти на "Бакхус" във всеки един от тях.

Столичния "Corso Center" бе заложил на непретенциозно, но вкусно меню. Салатата от свеж зелен микс бе пригодена за сезона, благодарение на плочка ароматно запечено козе сирене и орехи, а парченцата портокал внасяха слънчева свежест.
Свинският котлет със запечени картофи и лук, със сигурност не е най-вълнуващото блюдо, но добре приготвено, това семпло ястие може да донесе изненадващо удовлетворение. Особено в комбинация с плодовото и сочно червено вино каберне фран на Едоардо Миролио, което съпътстваше основните ястия от Седмицата на есенната кухня. Бисквитената торта с малини и шоколад бе сочна и вкусна.

  • "Corso Center", салата от зелен микс с козе сирене



Хубавата гледка към жълтите павета и руската църква в центъра на София от "Corso Center", доброто обслужване, умерените цени, приятния интериор и добре приготвената храна дават ред предимства. Ако сложим в уравнението и богатата и интересна винена листа, изготвена от CasaVino, с които "Corso" е в нещо като симбиоза, то крайният резултат може да се окаже изненадващо добър.

Ресторант "Le Bouquet" в столичния хотел Les Fleurs се отличава с екстравагантност в интериора, но и с уют, създаден от цветята, свещите и музиката. Тук порциите са щедри, вложена е и доза въображение. Есенната салата бе с тиквички, чери домати, кориандър и сусам – достатъчно свежа, но и с интересен акцент от подправките.
Любителите на рибата със сигурност биха оценили стекът от риба Меч – напоследък тази риба с плътно, вкусно и много полезно месо намира място не само в менютата на ресторантите, но и в рибните щандове в хипермаркетите и очевидно се радва на внимание.

  • "Le Bouquet", стек от риба със сос от миди , гриловани картофи и глазирано цвекло



Стекът бе подсилен със сос от миди и поднесен с гриловани картофи и глазирано цвекло. Адмирации заслужава и финалът – комбинация от три десерта, които взаимно се допълваха и завършваха есенната тема - шоколадов чийзкейк, мус от тиква и шоколадова бисквита. Комбинацията с коняк Hennessy, който съпътства десертите от Седмицата, бе повече от добра.

  • "Le Bouquet", шоколадов чийзкейк, мус от тиква и шоколадова бисквита



Френският L'instant винаги впечатлява с класа, въображение и финес и този път не бе изключение от правилото. Предястието бе повече от смело - тартар от еленско месо с картофи гато и рукола и се отличаваше с чудесен баланс и отлична визия.

  • L'instant, тартар от еленско месо с картофи гато и рукола

    L'instant, тартар от еленско месо с картофи гато и рукола



Още по-впечатляващо бе обаче основното ястие - миди Сен Жак с пюре от тиква, манатарки и лимоново олио, което придава свежест към сезонните продукти и подчертава деликатността на мидите. Ястието беше много добре балансирано, a всеки един от вкусовете ясно изразен.
Десертът - бавароа с круши и кестени, бе едновременно лек и свеж, но и приятно кадифен, благодарение на съчетанието на круши с кестени. Доброто обслужване с отявлено внимание към клиента подсилва преживяването от прекрасната храна и прави посещнието в L'instant истинско класно удоволствие всеки път.

  • L'instant, миди Сен Жак с пюре от тиква, манатарки и лимоново олио

    L'instant, миди Сен Жак с пюре от тиква, манатарки и лимоново олио



В ресторант 106 на столичния хотел CentralPark пространството е използвано с голяма лекота, съчетавайки добре класиката с модерното. Без да има нереалистични претенции, ресторантът предлага приятна атмосфера и комфорт. В менюто си за Седмицата на есенната кухня ресторантът бе заложил на нови кулинарни предложения. Салатата умело съчетаваше свежите зелен микс с есенни вкусове - цвекло, маринована сьомга, картоф, маринован зелен боб, каперси и горчичен дресинг и яйце. Усещането е за богатство на вкусовете, но и добър баланс между тях.
Комбинацията от пилешко филе с гъши дроб бе смело и вкусно решение за основното ястие. То бе гарнирано с със сезонни предложения - пюре от картофи, целина, зеленчуци на пара и ароматен сос от черен трюфел, който придава изтънченост на крайния резултат. С десерта е трудно да се сгреши - комбинация от шоколадов ,,Линд’’, чийзкейк и свежи ягоди със сос от горски плодове.

  • Ресторант 106,  пилешко филе с гъши дроб,пюре от картофи, целина, зеленчуци на пара и  сос от черен трюфел

    Ресторант 106, пилешко филе с гъши дроб,пюре от картофи, целина, зеленчуци на пара и сос от черен трюфел



Банско е популярно с много неща, но сред тях обикновено не е фината кулинария. Зимният курорт в гастрономично отношение е привлекателен предимно за почитателите на тежките мезета и локални месни специалитети. Ресторант Амброзия на петзвездния хотел Премиер Лъкшъри Маунтийн Ризорт дава заявка за качествена промяна с приятния си интериор и много добро обслужване.

  • Ресторант Амброзия, предястие

    Ресторант Амброзия, предястие "Есенна палитра



Есенното меню на ресторанта освен с добре подбрани продукти и вкусни ястия, печели симпатиите с естетична визия, изцяло подчинена на есенната тема. Менюто стартира със заигравка с молекулярната кухня – амюзбуш от "моцарела" (капсула) от цвекло в козе сирене и шам фъстък. Предястието "Есенна палитра" бе истински натюрморт от пушена сьомга, офоремена като мини тикви с дръжки от каперс, пълнена с деликатен и фин тартар от ябълки и хрян и мариновани зеленчуци. То се съчетаваше особено приятно с траминера на Едоардо Миролио, като допълваше храната с доза цветиста свежест и плодова сладост.

  • Ресторант Амброзия, патешко филе с тиква, мус от круши, пюре от селъри

    Ресторант Амброзия, патешко филе с тиква, мус от круши, пюре от селъри



Не по-малко интересно бе основното "платно" - патешко филе приготвено на ниска температура в багри от есенни плодове – тиква, мус от круши, пюре от селъри. Аплодисменти заслужава и главният сладкар, който с десерта бе успял да пресъздаде вкусна и много красива есенна картина с главното участие на френски макарон с нежен бадемов вкус.

Едно от най-големите предимства на ресторант Zest в едноименния хотел е страхотната гледка към Витоша и нощна София. Zest е спокойно място, добро за хубав завършек на деня с приятна компания. Ресторантът бе заложил на ястия с есенни дарове като тиква, круши, кестени. Салатата бе от свеж зелен микс с есенни нотки - круша, синьо сирене и орехи. Последва я свинско бон филе със сушени плодове, пюре от кестени и пресни тиквички и моркови, в което особено се отличи пюрето от кестени. Завършекът бе тиквен мус с бита сметана.

  • Ресторант Zest, свинско бон филе със сушени плодове, пюре от кестени и пресни тиквички и моркови

    Ресторант Zest, свинско бон филе със сушени плодове, пюре от кестени и пресни тиквички и моркови



Ресторант Terrazza di Serdica на столичния хотал Arena di Serdica очарова първо с гледката, приятната семпла обстановка и подходящата музика. След това идва и доброто впечатление от обслужването. Очевидно тук обръщат внимание към детайла, тъй като вечерята започна с комплимент от топли ароматни хлебчета с пушена сол и чинийка зехтин, балсамико и пармезан.
Салатата от есенното меню - горгонзола с горски плодове, пръчици прошуто, ароматен хляб и есенни билки - бе с атрактивен вид. Последва я предястието от миди Сен жак с бекон, праз лук, див ориз и мащерка, което се отличи също с добра презентация. Мидите се открояваха с вкус, беконът се съчетава добре с тях. Приятна изненада бяха сушените маслини в дивия ориз.
Заешкото конфи от основното блюдо определено обира адмирациите - много крехко и сочно. Морковеният крем към него бе много приятен, а кестените са страхотен завършек на ястието. Десертът бе поширана круша с рикота, мед и кедрови ядки, като комбинацията от круша и сушена мента е изключително приятна.

  • Terrazza di Serdica, горгонзола с горски плодове, пръчици прошуто, ароматен хляб и есенни билки

    Terrazza di Serdica, горгонзола с горски плодове, пръчици прошуто, ароматен хляб и есенни билки



Учебният ресторант Таланти на кулинарната академия HRC и този път демонстрира истинска класа в четиристепенното си меню, в което освен сезонни, съдържаше и продукти, които рядко бихте срещнали другаде. Вечерята започна с комплимент от топло мини хлебче и разядка с чушки и домати.
Салатата бе истинско съкровище за любителите на цвекло и съдържаше цели три вида от него, които освен по цвят се различават значително и по вкус. Гарнирана бе с козе сирене, орехи и микс от салати, овкусени с оцет от каберне, босилек и естрагон.

  • Таланти, шорт рибс от Блек Ангъс

    Таланти, шорт рибс от Блек Ангъс

    снимка: Бакхус



Предястието, равиоли с диви гъби и пикантно чоризо ( с чесън, лук, сметана, мащерка, салвия) пък бе може би едно от най-вкусните предложения от Седмицата на есенната кухня.
Основното ястие - шорт рибс от Блек Ангъс – печени седем часа на бавен огън, бе крехко и вкусно. Гарнитурата - муселин от лилави картофи, пюре от кестени с чипс от лилави картофи и оранжев патладжан – допълваше много добре ребрата. Ястието е малко тежко, но каберне франът на Едоардо Миролио и дегустационните води Acqua Panna& S.Pellegrino бързо обират усещането за тежест.
Десертът -"Кофи-Тофи" шоколадов кейк, също бе много сполучлив.

  • Таланти, равиоли с диви гъби и пикантно чоризо

    Таланти, равиоли с диви гъби и пикантно чоризо



Чисто новият ресторант DiValli направи силен старт в Седмица на ресторантите. Без да бъде свръхпретенциозен, ресторантът дава заявка за бъде над средната класа - с добре приготвена храна с подбрани продукти, стилна, макар и малко скучновата обстановка и добро обслужване от знаещи сервитьори. Менюто на DiValli като цяло се отличаваше с добре балансирани вкусове и опит за оригиналност. Салатата бе антипаста със запечено козе сирене с лешници, спаначено пюре, сотирани гъби, сухи домати, сервирано с босилеково песто и доматена салца. Леко натежаващата комбинация от козе сирене, гъби и ядки, лесно можеше да се освежи с глътка узо Адоло, което съпътстваше всички салати от Седмица на ресторантите.
Особено интересно и екзотично бе основното ястие - пилешки рулца, пълнени с месо от раци и зеленчуци, лангуста и сос от мед и сусам – би допаднало на обичащите да експериментират. За десерт – вкусен и лек кейк "Дивали".

  • DiValli, антипаста със запечено козе сирене с лешници, спаначено пюре, сотирани гъби, сухи домати

    DiValli, антипаста със запечено козе сирене с лешници, спаначено пюре, сотирани гъби, сухи домати


Share Tweet Pin it Share
Коментар
  • Profile preview
    izabell
    22, 20, 28 Октомври 2014, 22:20

    Есенната палитра изглежда превъзходно:)

    ! Оценка
    -1    +1
  • Profile preview
    BarBQ
    16, 31, 28 Октомври 2014, 16:31

    За мене равиолите с чоризо, моля. : )))

    ! Оценка
    -1    +3

Реклама »