С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Яж, пий и се обичай

Росица Илиева
10 Февруари 2015, 12:09
Share Tweet Pin it Share

Една от първите жертви на всяка диета са алкохолните напитки, но последните научни открития съветват да не избързваме със зачеркването на червеното вино. Изследване, проведено от три американски университета - в Орегон, Небраска и Аризона, показва че определени сортове грозде подпомагат метаболитните процеси в клетките ни и при преработването на мазнини и захари. Според проф. Нийл Шей, биохимик и молекулярен биолог, мискетът може да подобри обмяната на веществата и директно да атакува чернодробното затлъстяване.

Професорът изследва влиянието на гроздето първо при мишките, после при хората. Животните в лабораторията му са подложени на диета с високо съдържание на мазнини и след десет седмици при тях се наблюдават същите последици, като при човек с наднормено тегло и заседнал начин на живот - затлъстяване на черния дроб и диабетни симптоми. Опитът продължава с други мишки, които заедно с храната, получават екстра: гроздов екстракт от пино ноар. Те натрупват по-малко мазнини и са с по-ниска кръвна захар от другите.

При последното проучване, публикувано в The Journal of Nutritional Biochemistry този януари, научните екипи проверяват въздействието на четири гроздови екстракта, извлечени от сорта мискет, върху лабораторно отгледани човешки клетки - мастни и от черен дроб. В резултат забелязват, че растежът на стари и появата на нови мастни клетки значително се забавя, а метаболизмът на мастните киселини в черния дроб се подсилва. Учените определят, че отговорна за това е елаговата киселина, която е известна като естествен антиоксидант и се намира в много плодове (ягоди, малини, къпини, боровинки, нар).

"Не сме открили, а и не сме очаквали да открием, че тези компоненти ще подобрят телесното тегло, казва професор Шей. Но ускореното изгаряне на мазнини и специално в черния дроб може да подобри функционирането му при хора с наднормено тегло. Ако успеем да разработим диетична стратегия, която да намали натрупването на вредни мазнини чрез консумация на широкоразпространени храни като гроздето, това би било добра новина.".
 

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    izabell
    20, 36, 14 Февруари 2015, 20:36

    Виното, напитка за диета, заслужава си.

    ! Оценка
    -1    +1

Реклама »