С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Рене от пролет до зима (септември)

Рене Йошида
12 Септември 2015, 01:00
Share Tweet Pin it Share

Зелено, тихо, спокойно. Събуждам се в 5 сутринта, изпращам последните звезди на небето. Слушам птичия хор и посрещам деня.



В село Кошов съм, където преди години семейството ми купи къща, вместо холна гарнитура. Идиотско, но факт. За мен това е едно от най-любимите кътчета на света. Тук времето буквално е спряло.















Районът не е от най- богатите, даже напротив. Местните са предимно стари хора, най- вече вдовици. Седят по пейките или теглят след себе си някоя друга коза на въже. Къщите са много стари, с неповторима автентичност отпреди много години назад. Дори гражданите, които си купуват имоти тук, не си позволяват да нарушат духа с неадекватни модерни постройки. Асфалт почти няма. Има един главен път, който се вие като змия из селото, а всичко останало са пътечки -отъпкани, обрасли и каменисти. В подножието се намира река Русенски лом, а зад нея невероятни скали. Гледката е "забравих да дишам".









В самото село има само два магазина с най-необходимото, всичко останало всеки си гледа и си произвежда сам. Животни, зеленчуци,  мед, яйца, сирене, сладка. Работа има за целия китайски народ, от сутрин до вечер, когато последните попръжни на овчарите потъват в мрака и семейството се събира за вечеря. Happy end.





За нас празникът е още по- голям, защото мама има рожден ден. С Джун сме запретнали ръкави от два дни и подготвяме храната за празненството. Не знам как ни извъртяха, но се оказа, че ще правим четири торти. Знам за сладкарници, в които продават по-малко, но няма значение, важно е Кралицата ни да е щастлива. Ще направим сосове, дипове, салата с печен патладжан, пататници, телешко и свинско барбекю, миди и рецептите ни този месец - заек по селски и картофен огретен със сметана, пармезан и мащерка. Както виждате сме затрупани от работа. Така че, пиша рецептите, отивам да готвя, а после и да празнувам. На вас наздраве и успешен септември, който със сигурност няма да бъде май.

 


Картофен огретен с пармезан, сметана и мащерка


Продукти за 8 порции:

Червен картоф - 2 кг

Чесън - 3 скилидки

Сметана животинска – 750 мл

Мащерка - 5 стръка

Розмарин - 1 стрък

Дафинов лист- 2 бр

Пармезан- 250 гр

Масло – 50 гр



Загрявате сметаната, чесъна (може да е само леко притиснат с нож), дафиновия лист и мащерката без да кипват и оставяте на тих огън за около две минути. През това време измивате и нарязвате картофите с ренде "Бьорнер" на филии по дължина дебели 0,25 см МНОГО ВНИМАТЕЛНО, защото не един готвач е губил части от пръст с този уред. Намазвате тавата с маслото и започвате да редите, като гледате всеки ред картофи да е покрил плътно дъното на тавата и всеки следващ ред. Ред вертикално, ред хоризонтално. Заливате с малко от сметаната и поръсвате с предварително настъргания на ситно пармезан. Последният ред е само картофи. Покривате с фолио и печете във фурната на 180 градуса за около час и 15 мин. Проверявате и ако картофите са добре сготвени, слагате фолиото плътно по огретена и притискате с дъното на малка тенджера достатъчно силно колкото да стегне, като внимавате да е равно навсякъде. Поръсвате с останалия пармезан и печете, докато се зачерви.


 

Заек по селски

Продукти за 6 порции:

Заек-  1 бр

Морков – 3 бр средно големи

Лук – 3 бр

Чесън – 1 глава

Горчица дижонса и едрозърнеста - по 60гр от всяка

Мащерка – 3 стръка

Дафинов лист – 2 бр

Сметана – 250 мл

Масло - 100 гр

Бяло вино - 1ч.ч. (винаги гответе с  такова, каквото обичате да пиете)

Портокал – 1 бр сок и кора

Брашно



Разделяте заека на порции, овалвате в брашно и в предварително загрятото масло запечатвате месото до златисто. Нарязвате зеленчуците и лука наедро, а главата чесън по широчина, без да белите и всичко задушавате на тиган с мащерката и дафиновия лист, докато омекнат. Слагате заека при зеленчуците и добавяте виното. Изчаквате, докато се редуцира наполовина и добавяте горчицата и 500 мл вода, а ако имате пилешки или зеленчуков бульон, направо ви пиша отличен. Слагате в керамичен съд и печете на 175 градуса за около час, докато месото започне да пада лесно от кокъла. Ако нямате такъв съд, оставете в тенджера на котлона на тих огън пак за около час.  Накрая добовяте сметаната, сока и настърганата кора от портокала и оставяте заека да се готви още 10 мин.







                              Вижте Рене в действие като част от инициативата

                                   "12 вечери на любителите готвачи на Бакхус"

                                                    Научете повече ТУК

Image and video hosting by TinyPic

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  заек, огретен, село

Реклама »