С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Акцент

Храна и убийства

Соня Каникова
10 Декември 2015, 14:28
Share Tweet Pin it Share

Кулинарните приключения на героите в по-новите детективски романи са почти толкова вълнуващи, колкото и откриването на убиеца. Около популярния криминален жанр през последните години разцъфна цяла гастрономическа култура, с готварски рецепти, ритуали на хранене, вино, сирене и подправки за ценители. Кулинарно-криминалният роман вече е отделен жанр, със стотици автори – понякога отлични писатели, като Дона Леон и Андреа Камилери, друг път второ- и третостепенни драскачи. Много от страстните почитатели на криминалните мистерии всъщност ги четат най-вече, заради готварските рецепти, оригиналните кулинарни описания и гастрономичните удоволствия, на които се отдават героите. 



Най-обичани са серийните детективски романи, в които героят – полицейски инспектор, комисар, детектив, аматьор-детектив – разнообразява разследванията си с често консумиране на големи количества добра храна. 

Тази мода със сигурност се диктува от огромната аудитория читатели със специално отношение към храната. Какво по-хубаво от кримка, съчетана с "дегустации" на храни и вина, аромат на кафе, екзотични чайове и подправки, ястия от цял свят, главозамайващи десерти, трюфели, сосове, сладка, сочни агнета на шиш, посипани с метлички свеж розмарин...  

  • Реклама на

    Реклама на "Шерлок Холмс: Игра на сенки" (2011, реж. Гай Ричи, ) комбинирана с промоция на мистериозни такос, продавани в 7-Eleven.



Читателят става участник в превъзходни обеди и вечери, поляти с изискани вина, отскоча до интересни бистра и кафенета, научава нови рецепти, заедно с полицейския комисар, като в същото време напрегнато се опитва да разреши криминалната загадка. Във всички тези криминално-кулинарни романи храната е част от сюжета, тя може да представлява отделна сюжетна линия или да крие ключа за разкриването на убийството. Да не говорим, че често самите разследващи престъпления герои са готвачи, собственици на ресторанти, кулинарни или винени критици, или пък престъплението се извършва по време на кулинарно събитие. 

  • Героят на Реймънд Чандлър Филип Марлоу живее на цигари и бърбън

    Героят на Реймънд Чандлър Филип Марлоу живее на цигари и бърбън

    снимка: Aisu Kaminari



Да, мнозина в този свят са готови на убийство за една звезда "Мишлен", или в името на рядка, пазена в строга тайна готварска рецепта. 

Истината е, че повечето от тези кулинарни криминалета не гледат прекалено сериозно на себе си. Заглавията им си играят на думи ("Тост мортем" на Клаудия Бишъп), и изразяват един безгрижен гастрономичен подход към убийството. Важното е, че в романа има много храна и се яде постоянно. В тях нерядко има и фаст фууд и най-банални рецепти за кексове и сухи сладки.

Качеството, и на писането, и на храната става по-добро в криминалните романи на водещите майстори на жанра. В някои от криминалетата храната звучи толкова прекрасно, че прочути готвачи започват да възпроизвеждат ястията, а на авторите се налага да издадат готварските си рецепти в отделна книга. 

  • Андреа Камилери

    Андреа Камилери



Рецепти на Андреа Камилери от известната му криминална поредица за сицилианския комисар Монталбано бяха разработени от прочутия лондонски интелектуалец-готвач Джейкъб Кенеди. В рецептите, които предлагаме по-долу, е включен любимия на комисаря заек качаторе, във вариант на Кенеди. Монталабано е ненаситен за сицилианските храни на прислужницата си и на местните ресторантчета (ако обичате паста и риба, това е вашият комисар). Отношението на Монталбано към храната е благоговейно, яденето е свещенодействие.

Друга майсторка на криминалния жанр, Дона Леон, издаде в отделна книга готварските рецепти от поредицата за венецианския комисар Брунети. Както често става, храна, престъпления и местни забележителности вървят ръка за ръка. Комисарят Брунети е дълбоко свързан с Венеция и всичко венецианско. Дона Леон развежда почитателите на комисаря из прекрасния град във "Венеция на Брунети". Но описанията на храна размекват душата дори повече от каналите, гондолите, църквите, дворците, статуите и картините и водите на Венецианския залив. Разследващият убийства комисар има подчертан усет за добра храна. Дори когато не успява да се прибере за обед в дома си, където винаги го очакват кулинарни чудеса, Брунети отвежда читателя в скрити от туристите местни ресторанчета-перли. Описанията на техните менюта ви оставят само един избор: да се метнете на първия самолет за Венеция. Съпругата на комисаря, Паола, е аристократка (дъщеря на граф и графиня, обитаващи с блясък истинско венецианско palazzo) и интелектуалка (преподава английска литература и живее потопена в света на Хенри Джеймс). Нека това не ви заблуждава що се отнася до нейните готварски умения: венецианските ястия на Паола ви карат да забравите за неразкритото убийство. 

  • Дона Леон

    Дона Леон



От рецептите на Паола избрах едно предястие (венецианските предястия - cichetti - са изискани и вкусни, следват стара традиция и остават много популярни). И понеже обедите на Брунети неизменно завършват с десерт-изненада, избрах рецепти за два любими на комисаря десерта.

Франция не остава назад. Френската кулинария е централна в много от криминалните мистерии, но никъде не е по-привлекателна от поредицата на Мартин Уолкър за началника на полицията Бруно във френското градче Сен Дени. За разлика от другите полицаи, Бруно не само яде, но и готви - готви класически френски рецепти от Перигор. Поради огромния интерес на лакомите читатели, неговите рецепти сега са събрани в "Готварската книга на Бруно", издадена на немски в Швейцария и обявена за "най-добра книга за френската кухня в света".

Докато рецептите на Бруно, макар и преработени от самия него, остават традиционни, в поредицата на Александър Кeмпиън за графинята-полицайка, комисарката Капюсин льо Тeлие в Париж, повечето ястия са изискани творения на haute cuisine. Комисарката е омъжена за възможно най-видния кулинарен и винен критик, пишещ за "Льо Монд" – и това ви казва всичко. Самият Александър, съпругът-кулинарен критик, освен че води Капюсин по фантастични ресторанти, готви зашеметяващи ястия – една от неговите хипнотични, невъзстановими (опитвах много пъти) рецепти са деликатни равиоли в крем-сос, в който убийствено се преплитат (в течен вид) фенел, лук-шалот, горчица и далечен полъх на портокал. 

А ако все пак предпочитате традиционна френска кухня, с много масло и вино в сосовете, тежки десерти с крем и силни сирена, четете Д. А. Ланг. Нейният аматьор-детектив френският готвач Морис е собственик на ресторант сред хълмовете на английския Костуълд, близо до Оксфорд. Готвачът Морис и неговият най-добър приятел, кулинарният критик Артър, разплитат не едно убийство и са като Шерлок Холмс и д-р Уотсън. Но те са Холмс и Уотсън, за които център на света е кухнята на Cochon Rouge, ресторантът на Морис, и за които специалният сос с горчица за коледното печено прасе е също толкова важен, колкото и залавянето на убиеца. Почитателите на Морис обаче са лишени от готварски рецепти за ястията в книгите и Д. А. Ланг е бомбардирана от искания да разбули рецептите.

Една пряка морална поука от криминално-кулинариния жанр е, че убиецът никога не е човек, който разбира от кулинария. В  нито един криминално-кулинарен роман не съм открила злодей, който да обича и почита добрата храна и вино със същата страст като добрите герои. Злодеите и убийците са изобразени като хора, неспособни на чистосърдечната радост от храната, на която се радват добрите и морално извисени герои. Нещо повече – те са способни на престъпления спрямо храната и виното. Едни подменят уникалното отлежало вино в безценни бутилки с евтин киселоч, други правят чудовищни торти от чаени бисквити и бонбонки М&М’s, намазани с нутела. Когато забележите такъв лош вкус, такава кулинарна и еноложка безпринципност у един герой, това е сигурен признак, че той е способен на убийства и други престъпни деяния. Ако героят е истински ценител на добрата кухня и познавач на вина, ясно е, че е от добрите. Комисарите-гурмани Бурнети и Монталбано са неподкупни търсчи на истината, Бруно въплъщава идеята за добрия честен полицай, и т. н., и т. н. 



Ето и няколко убийствени готварски рецепти. 


От "Готварската книга на Брунети"


Кулинарните пиршества на Брунети за него започват с уханията на храна, които вечно гладният комисар долавя по стълбите към апартамента си. На масата се наслаждава на всяка хапка и нарушава почти богомолното си мълчание някъде около появата на десерта. Значението на храната за разкриването на убийството е очевидно – мозъкът на гладния комисар е в мъгла и той не може да мисли. "С уталожването на глада му способността на Брунети да възприема околните започна да се възвръща, мислите му се избистриха, сякаш най-после беше попаднал на точната радио станция."

Предястие (яде се в пълно мълчание)


Квадратни канапета с патладжан


За 4 души

8 нарязани в квардатна форма филии хляб, с изрязани кори

8 резена патладжан, изпечени на грил

1 1/3 чаша домати от консерва, изцедени от сока

125 г моцарела

щипка сол

щипка изсушен риган

екстра върджин зехтин

Върху всяко парче хляб поставете резен патладжан, след това парченце домат, тънко нарязана моцарела, поръсете със сол и риган, и поръсете със зехтин. Покрийте тава за печене с алуминиево фолио или готварска хартия, наредете едно до друго канапетата, и сложете в гореща фурна. Те са готови когато хлябът се препече, така че ги наблюдавайте и ако е нужно променете температурата на фурната.

Десерти (мълчанието може да се наруши)


Поширани круши във вино, сервирани с кисело мляко


4 круши сорт Кайзер 

¼ чаша гъсто кисело мляко

2 супени лъжици захар

канела

5 пъпки карамфил

100-110 мл сладко бяло вино

Обелете крушите и ги нарежете на половинки по дължина. Остранете семките и сърцевината. Наредете ги в тиган с незалепващо покритие, поръсете със захарта и канелата. Добавете карамфила и виното, сложете похлупака и започнете готвенето с 10 минути на висока температура. Махнете капака, намалете температурата и оставете на тих огън за още около 15 минути, за да се сгъсти сосът. Крушите трябва да станат прозрачни и да са леко карамелизирани. Наредете ги на чиния за сервиране, сложете по лъжичка кисело мляко в центъра на всяко парче круша. Винаги сервирайте крушите топли. Този десерт е много вкусен и може да се поднесе със сладолед.


Пържени череши


За 4 души

1/2 кг череши с дръжките

2 средно големи яйца

6 супени лъжици мляко

щипка сол

2 супени лъжици захар

2/3 чаша брашно

1 лъжица бакпулвер

1 лъжица екстра върджин зехтин

пудра захар за декориране

голямо количество слънчогледово олио за пържене

Измийте черешите и ги изсушете добре. Разбийте яйцата с млякото, захарта, солта и брашното. Смесете лъжицата зехтин с бакпулвера и разбъркайте докато се получи гладка смес, която не е прекалено течна. Изсипете в яйчената смес и разбъркайте. Потопете всяка череша в сместа като я държите за дръжката. После веднага пуснете в горещото олио (да не е прекалено горещо, тъй като може да изгори черешите). Панираните череши се пържат докато станат златисти, изваждат се и се слагат върху абсорбираща хартия, за да се отцедят. След това подредете в чиния. Поръсете с пудра захар и сервирайте десерта охладен до стайна температура. 


Заек качаторе

Рецепта, вдъхновена от комисаря Монталбано и разработена от лондонския готвач Джейкъб Кенеди.
"Аделина беше приготвила паста енкашата, а за главно ястие заек качаторе. Тя рядко готвеше тези ястия, но когато ги сготвеше, те караха Монталбано да плаче от радост."

 За две-три порции

1 заек, нарязан на порции (краката и бутчетата се оставят цели, вратът и опашката се изхвърлят, торсът е нарязан на четири порции)

2 супени лъжици брашно

50 мл зехтин екстра върджин

1 средно голяма глава лук, накълцана на ситно

1 голяма тъмночервена чушка, нарязана на ситно

2 стръка целина, нарязани на ситно

1 морков, нарязан на ситно

2 скилидки чесън, накълцани

100 г черни маслини с костилките (или 60 г маслини с извадени костилки)

Малко счукани сушени люти чушки

Едно по-голямо стръкче розмарин, очистете листенцата

2 дафинови листа

80 мл оцет от бяло вино

200 мл бяло вино

200 мл вода

Поръсете заешкото месо със сол и черен пипер, поръсете с брашно и изпържете до зачервяване в олиото, на средно горещ котлон , в тиган с дебело дъно. Извадете месото, оставете го настрана, изсипете в тигана нарязаните лук, червена чушка, кервиз, морков и чесън. Сложете още малко сол и сотирайте 10 минути, докато зеленчуците омекнат, като разбърквате периодично. Когато зеленчуците омекнат, върнете порциите заек в тигана и сложете маслините, лютия пипер, розмарина и дафиновите листа. Оставете ги да се готвят заедно още 5 минути. Добавете течностите (оцет, вино и вода), опитайте как е на вкус и оставете да къкри с отхлупен похлупак на тигана, около 40 минути, или докато сосът се сгъсти и месото омекне напълно. 

Препоръка: Това ястие е създадено да се яде с картофи – печени на фурна, варени и смачкани, или с картофено пюре, но същата работа ще ви свърши и един по-голям комат селски хляб. 


Из "Готварската книга на Бруно"


Бруно, началник на полицията в Сан Дени, готви вдъхновено и за много хора дори в най-трудни моменти. Килерът на Бруно е запасен с най-добрите продукти на любимия му район Перигор. В кухнята на Бруно на полицата винаги има голям буркан с патешка (гъша) мас, а от голяма кука на тавана виси огромна шунка. Градината на Бруно му дава пресни салати, зеленчуци, подправки, плодове. Кучето на Бруно е обучено да намира трюфели. Яйцата са от неговите собствени кокошки. Маслото, хлябът и сирената са от местния фермерски пазар, който бюрократите от Брюксел се опитват да задушат с регулациите си за спазване на хигиенни и други норми. Сан Дени е малко градче, в което местни жители и по-нови мигранти съжителстват и готвят и ядат мирно и задружно. Но и в Сан Дени стават убийства и проникват тревогите на външия свят. Дори терористи. Бруно разследва, влиза в и излиза от връзки с хубави жени,  и – готви. Рецептите на Бруно, сложни кулинарни творения на местната кухня, са до една достойни да бъдат събрани в отделна книга. Но понеже по негови собствени думи Перигор е царство на трюфелите, избрах рецептата му за


Омлет с трюфели


Един омлет не бива да съдържа по-малко от две и повече от четири яйца!

 
Три тайни как да направим успешно омлет с трюфели:

1. Сложете яйцата заедно с трюфела в затворен съд през нощта. Черупките са порозни и ароматът на трюфел ще проникне в яйцата.

2. Използвайте олио, ароматизирано с трюфели.

3. В сместа за омлета използвайте само изрезки от трюфел, защото горещината ще намали вкусовия ефект на трюфела, особено ако е летен. Когато омлетът е готов, три тънки резенчета трюфел се слагат върху омлета и след това той се сгъва. Добавете още три резенчета трюфел върху сгънатияя омлет и поднесете веднага. 

Методът на Бруно:

1. Вземете три яйца, които са пренощували в затворен съд с трюфела (извън хладилника).

2. Разбйте яйцата с вилица и добавете чаена лъжичка студена вода. Добавете щипка сол и черен пипер, и каквито изрезки от трюфел имате. Бруно слага и една счукана скилидка чесън.

3. Сипете супена лъжица ароматизирано с трюфел олио в тигана и сложете котлона на висока температура. Изсипете разбитите яйца и наклонете тигана на всички страни или използвайте дървена шпатула, за да достигне цялата смес до дъното на тигана. 

4. Разтръскайте тигана, за да не залепне омлетът, и добавете първите три резенчета трюфел. Сгънете омлета и сложете върху него още три резенчета трюфел, извадете и сервирайте веднага.

Бруно прави и супи и салати. Тук предлагам неговата студена лятна супа, която се конкурира с нашенския таратор, и е вдъхновена от испанската гаспачо. Разбира се, супата на Бруно е преработен вариант на гаспачо, цветът й е зелен, а не кално-мътен, каквото е гаспачото.


Студена лятна супа


3 зелени чушки, нарязани на ситно, изчистени от семената и дръжките

1 голяма краставица, обелена и нарязана 

половин чаена чаша зехтин

5-6 супени лъжици оцет от бяло вино; Бруно използва ароматизиран с подправката естрагон оцет

1 чаша сухо бяло вино

4 накълцани на ситно скилидки чесън

1 средно голяма глава лук, накълцана на ситно

сол и черен пипер на вкус

Може да се добавят три средно големи домата, обелени, семената се махат. 

1. Сложете в блендер нарязаните зелени чушки и бялото вино, като ги смилате на части, по малко

2. Добавете нарязаната краставица и останалите съставки

3. Изсипете течната смес в съд, който може да се смести в хладилника ви и оставете да се охлажда. Сервирайте супата студена, разнообразете с прясно нарязани кръгчета краставица.

 

Подробен библиографски гид към любопитните към жанра:

Martin Walker, поредица с главен герой началникът на полицията Бруно, всички книги с много храна и вино (френски) 

Bruno Chief of Police

The Dark Vineyard

Black Diamond

The Crowded Grave

The Devil’s Cave

The Resistance Man

Children of War

The Patriarch

Готварската книга: Brunos Kochbuch Rezepte und Geschichten aus dem Périgord  

  • Мартин Уокър, авторът на Bruno's Cookbook: Recipes and Stories from the Périgord

    Мартин Уокър, авторът на Bruno's Cookbook: Recipes and Stories from the Périgord



Donna Leon, поредицата за комисаря Брунети във Венеция, във всяка книга има изобилие от венециански рецепти:

Death at La Fenice  (преведена на български Смърт в "Ла Фениче". Първият случай на комисаря Брунети)

Death in a Strange Country 

The Anonymous Venetian 

A Venetian Reckoning 

Acqua Alta 

The Death of Faith 

A Noble Radiance 

Fatal Remedies 

Friends in High Places 

A Sea of Troubles 

Willful Behaviour 

The Golden Egg 

By Its Cover

Falling in Love 


Андреа Камилери
, цялата поредица за комисаря Монталбано, Сицилия (18 или повече книги, преведени и на български):

Комисарят Монталбано убива - книга 7: Двойният мъртвец

Комисарят Монталбано е потресен - книга 5: Екскурзия в Тиндари

Комисарят Монталбано се вбесява - книга 3: Крадецът на закуски



Alexander Campion:


The Grave Gourmet (Capucine Culinary Mystery, #1) 

Crime Fraiche (Capucine Culinary Mystery, #2) 

Killer Critique (Capucine Culinary Mysteries #3) 

Death of a Chef (Capucine Culinary Mysteries #4) 

Murder on the Mediterranean (Capucine Culinary Mysteries, #5) 


J. A. Lang:


Chef Maurice and a Spot of Truffle

Chef Maurice and the Wrath of Grapes

Chef Maurice and the Bunny-Boiler Bake Off

Cindy Bell

The Sweet Smell of Murder (A Chocolate Centered Cozy Mystery Book 1)

Boats and Bad Guys (Dune House Cozy Mystery Series Book 2)



Криминални романи със съмнително качество, но с повечко рецепти:


 
Avery Aames, Cheese Shop Mystery Series

Kathy Aarons, Chocolate Covered Mystery Series

Allyson K. Abbott, Mack’s Bar Mystery Series (плюс коктейли, алкохолни и безалкохолни)

Ellery Adams, Charmed Pie Shoppe Mystery Series

Riley Adams, Memphis BBQ Mystery Series

Susan Wittig Albert, Darling Dahlia Mystery Series

Susan Wittig Albert, China Bayles Mystery Series

Ellie Alexander, Bakeshop Mystery Series

Connie Archer, Soup Lover’s Mystery Series

Share Tweet Pin it Share

Реклама »