С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

How sweet

Бакхус
17 Март 2016, 22:12
Share Tweet Pin it Share

Джейми Оливър отново спечели. Този път, след усилено лобиране, световноизвестният готвач успя да "вкара" данък "захар" в бюджета за 2016 г. на Великобритания.

Намаляването на консумацията на подсладени напитки е дългогодишна кауза на Оливър. Според него всевъзможните сиропи и газирани напитки са в основата не само на детското затлъстяване, но и на редица други заболявания. Той определи решението като изключително смела и важна крачка.

Веднага след като финансовият министър Джордж Осборн обяви решението, Джейми Оливър случайно е "хванат" от екип на ВВС близо до Уестминстър. Ето и видеото, което показва радостта му от прокараното решение:



Цената на Coca Cola за 330 мл. би трябвало да се качи с около 8 пенса, по-скъпи ще станат и енергийните напитки, и смутитата. Коктейлът джин-тоник също ще стане по-скъп. Напитки с 5 грама захара на 100 мл течност ще плащат по-нисък данък.

Веднага след излизането на новината в социалните медии, Джейми Оливър беше обвинен в лицемерие и критикуван заради това, че рецептите му изобилстват с големи количества захар. Други опонираха, че Джейми отдавна слага данък "захар" в своите заведения, и че искреността му не може да бъде подложена на съмнение, след като от години се е посветил на каузи, свързани с храната и здравето на децата.

Сестените пари ще отиват за спортни съоръжения в училищата.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  данък, захар

Реклама »