С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Кухня с часовников механизъм

Ивайло Харалампиев
18 Май 2016, 23:36
Share Tweet Pin it Share

На Международното изложение на декоративните и индустриални изкуства в италианския град Монца през 1930 г. е представена като голяма новост и символ на модерността La Casa Elletrica ("електрическа къща"), изцяло функционираща на базата на електричество и електроуреди. От този момент нататък и най-вече след края на Втората световна война електроуредите стават все по-неделима част от всекидневието в италианските домове, до голяма степен и като резултат от рекламата.



Изложбата Switch On Dal manodomestico all’elettrodomestico, която беше показана в Biblioteca Umanistica dell’ Incoronata в Милано като част от Milan Design Week, събра над сто години история на уреди за дома "със и без опашка". Прахосмукачки, перални, кафеварки, хладилници, печки на фирми като Alessi, Volverk Folleto, Bimby, Samsung, Elica проследяват историята на предмети, променили представата за революция в дома. Изложбата беше допълнена от исторически документи, рекламни кампании и списания. Каталогът е публикуван от Scalpendi editore.



Според организаторите, нагледната разходка между минало, настояще и бъдеще започва с ръчни уреди, на които с навлизането на електричеството в дома порастват "опашки", а след това започват да стават все по-малки и все по-технологични, преди отново да "загубят опашките" си.



Новите електроуреди не само улесняват и обновяват изцяло връзката ни със собствената ни кухня и дом, но са важен фактор за начина, по който приемаме новите технологии изобщо, казват кураторите. Далеч не на последно място стабилното настаняване на електроуредите във всекидневието има силен социален и антропологичен ефект чрез спестеното от домакинстви работи време. Което от своя страна се използва за повече социални контакти навън. А изглежда един от големите печеливши при тази революция в домашните ритуали си остава кафето, при това не само в Италия. Ако навлизането на кафе машината в дома позволява напитката да бъде използвана в още по-големи количечства и с по-голямо удоволствие, сам или в компания, то еспресо машината в кафенета и барове предлага възможността за социално общуване. С допълнителното предимство на все по-разнообразни форми на представяне и рецепти от все по-умели baristas.

  • Alessi

    Alessi



  • Alessi

    Alessi



  • Alessi

    Alessi

















  • Samsung

    Samsung






Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  дизайн, изложба, уреди

Реклама »