С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Laroche или бижутата на Шабли

Ани Коджаиванова
28 Юни 2016, 11:18
Share Tweet Pin it Share

Във все по-пъстрия, конкурентен и много наситен винен свят често си позволяваме да пренебрегваме шардонето, защото "ни е писнало", "няма с какво да ни изненада" и "толкова други интересни неща за опитване има". И тогава отнякъде се появява бутилка Шабли - точно навреме, за да ти напомни, че няма нищо скучно в шардонето, че с причина е наречено "царят на белите сортове" и всъщност може да е по-вълнуващо, сложно и вдъхновяващо от всяко друго вино.

Шабли е класиката, мярката за елегантност и еталонът за шардоне. И дори и да не са сигурни дали е сорт, място или нещо трето, всички обичат Шабли. Така както всички обичат Шампанско.
Сравнението не е случайно. Макар административно да е в Бургундия, Шабли не само граничи с Шампан, но споделя с него и много подобен климат и най-вече същите специални почви - глинести, изключително богати на варовик, с милиони малки морски фосили, вкаменили се в плътна бяла маса, които преди милиони години са били дъно на море. Именно те са причината шардонето тук да се отличава с много минералност, стоманена свежест и елегантни аромати.

  • Шабли

    Шабли

    снимка: Domain Laroche



Шабли е навсякъде. Няма ресторант, вино бар или магазин, който да не разполага с това вино. Макар едноименното село да има едва 250 души население, Шабли е една от най-големите апелации в Бургундия - с 5000 ха лозя и близо 400 производителя, които дават почти 20% от цялото производство на региона.
А сред тях има едно име, което се е превърнало в един от синонимите за Шабли: Laroche - изба с почти 170-годишна история, която обхваща шест поколения.

Домейн Ларош са един от големите производители в региона с над 90 ха собствени насаждения, като почти една трета от тях са Premier Cru и Grand Cru лозя. Вината на Ларош са пример за чистота и качество, което го прави и едно от най-уважаваните имена в Шабли в последните 30 години.

Рядко в България гостуват собственици на изба от такова ниво, но ето че се и случва. Гуенаел Ларош бе на гости по покана на вносителя на избата в България - Трансимпорт, за да представи част от вината на избата в най-подходящото за целта място - винобар Grape Central. Мадам Ларош - пример за френски чар и елегантност, е съпруга на Мишел Ларош. Това е човекът, който поема семейният бизнес преди близо 40 години и от малка (с 6 ха площи) и сравнително бедна изба от фермерски тип я превръща в лидер на региона. Ларош използват устойчиви и щадящи практики на производство, а гроздето се бере ръчно.

  • Гуенаел Ларош

    Гуенаел Ларош

    снимка: Domain Laroche



Гуенаел Ларош представи четири различни реколти от четири различни апелации, но всички с ярки достойнства.
Стартът бе с Chablis Saint Marten 2015. Това е базовото вино на избата, създадено от селектирани лозя в общата апелация Шабли. "Сен Мартен" е сухо, минерално и ароматно вино, което според собственичката на избата е с най-добро качество/цена. Реколтите в Шабли са от изключително значение, защото много между тях има големи разлики, казва собственичката на избата. По думите й например 2014 г., въпреки че бе много трудна, се е отличавала с 20% по-високи от типичните нива на киселини, докато благодатната 2015 е със значително по-ниски. Въпреки това "Сен Мартен" 2015 прелива от свежест и е идеално както за аперитив, така и за храна. "Това е виното, което пия всеки ден - съвсем буквално", казва Гуенаел Ларош с усмивка.

След това освежаване преминаваме към наистина сериозни вина, които идват от Premier Cru лозята. В Шабли има общо 40 Premier Cru парцела, като само 17 от тях обаче имат собствени имена. Ларош имат собственост в 10 от тях. Според Гуенаел Ларош работата с тези лозя е истинско предизвикателство, защото качеството и характеристиките им варират значително, което прави работата на винарите решаваща. В Ларош използват 15% стар дъб, в който вината отлежават между 9 и 18 месеца - според парцела, за постигане на допълнителна комплексност.

Осемгодишното Chablis Premier Cru Les Vaudevey 2008 е в чудесна форма, но преспокойно може да постои още няколко години, казва собственичката на избата. С времето то е развило красив златен цвят и интензивни аромат на жълти, леко захаросани плодове. Виното обаче остава свежо и живо, минерално, стегнато и хармонично.
Истинското съкровище сред Premier Cru парцелите обаче е Les Fourchaumes - лозе, което макар и да не е официално категоризирано като Grand Cru, има качествата на такова. В него Домейн Ларош притежава 7.65 ха. Лозята са на повече от 50 години и дават вина със силен характер. Макар Chablis Premier Cru Les Fourchaumes 2010 и сега да е израз на впечатляваща елегантност - комплексно, много живо вино, със стоманено стегнато тяло и дълъг финал, неговият потенциал е да отлежава поне 10 -15 години.

  • снимка: Кристина МАркова



Чист израз на тероар - така може да бъде наречено Chablis Grand Cru Les Blanchots 2009, още повече че, по думите на Гуенаел Ларош, 2009 е била много класическа година и реколта и човек наистина може да усети и разбере характерът на това впечатляващо лозе. Виното е безкомпромисно минерално, с много финес в ароматите, дълбочина и дълъг финал с пикантна нотка от новия френски дъб, в който е отлежавала една малка част от него. Les Blanchots е едно от само седем Grand Cru лозя в Шабли, а избата има собственост в три от тях и е най-големият собственик като обем.

Хубавата новина е, че ако някога човек пожелае да види наживо лозята на избата, то Домейн Ларош е не просто отворен за турове и посещения, но предлага и настаняване в бутиковия Hôtel du Vieux Moulin, разположен в сградата на стара мелница от 18 век. А перфектната храна за впечатляващите вина на Домейн Ларош се сервира в ресторанта на хотела "Au Fil Du Zinc", където модерният прочит на френската кухня е на шеф Нагахама, работил в Париж и Тайпе.
[[img:2785538]]

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Домейн Ларош, Шабли
1 Коментар
  • Profile preview
    Алф
    21, 34, 04 Юли 2016, 21:34

    Опитах веднъж шабли, ароматът ме настрои за нещо сладко като цвете, а вкусът беше пълна изненада -свеж и наистина "сух". Очарова ме.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.

    ! Оценка
        +1

Реклама »