С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Какво, къде, кога (октомври - ноември)

Марина Караконова
19 Октомври 2016, 12:05
Share Tweet Pin it Share

FIERA INTERNAZIONALE DEL TARTUFO BIANCO D’ALBA
8 октомври – 27 ноември
Алба, Италия

Tartufo bianco е може би най-ценният продукт на Италия. Есента е техният сезон, затова между октомври и ноември той се празнува на много места в северната и централната част на страната. Но фестивалът в Алба е наричан майката на всички празници на трюфелите. Започва през 1999 г. и представя само бели трюфели наред с много винени дегустации, кулинарни демонстрации, концерти, аукциони на трюфели, средновековни карнавални шествия и за пълен разкош – състезание с магарета. Самият фестивал се провежда само в съботите и неделите на този период. За мнозина посещението на този фестивал е като кулинарно поклонение – дори само, за да подишат въздуха около прочутата гъба.
www. fieradeltartufo.org/2016/it/

LA FIESTA DE LA ROSA DEL AZAFRÁN
28 – 30 октомври
Консуерга, Испания

Консуерга се намира на oколо 60 км от Толедо. По-същественoто е, че е в областта Кастиля де ла Манча, Централна Испания, където се отглежда най-качественият шафран. От 1963 г. фестивалът на шафрана се провежда през октомври – времето на шафранобера. Шафранът цъфти в красиви сини и лилави цветове, но скъпоценната подправка са оранжевите му тичинки. На фестивала се избира и коронясва кралицата Дулсинея - ясно защо. По време на уикенда хората се обличат в традиционни одежди и празнуват, както испанците си знаят да празнуват. Местните деликатеси са навсякъде, може да посетите Толедо, да разгледате приказни средновековни замъци, автентични мелници и така да си осигурите истинско испанско преживяване.
www.fiestadelazafran.es

SALON DU CHOCOLAT
28 октомври – 1 ноември
Париж, Porte de Versailles


Казват му световното на шоколада и какаото. Това е пътуващо събитие, на което, в случая – в Париж, се стичат над 550 изложителя от цял свят. Събират се на 20 000 кв.м и показват последните си шоколадови творения. Тук мерят сили Франция, Италия, Белгия, Швейцария, Виетнам, Индонезия, Бряг на слоновата кост. Програмата е плътна, участниците са важните имена в шоколадовия свят – сладкари, експерти, историци, автори на книги. Всички те искат да научат какво последно се е случило през годината.
Най-чаканото събитие всяка година е Шоколадовото модно шоу: модни дизайнери и сладкари си подават ръка и създават шедьоври на високото изкуство на модата и шоколада. Следващите издания на Салона са в Лион (11 - 13 ноември) и в Сеул (12 - 15 януари догодина).
www.salonduchocolat.fr/accueil.aspx

VIINI, RUOKA & HYVÄ ELÄMÄ
27 – 30 октомври
Хелзинки, Messukeskus – Панаирен експоцентър

Заглавието го обяснява най-добре – това е събитие за любителите на храна, вино и качествен живот. Най-голямото във Финландия. Все пак да направим уточнението, че фокусът е преди всичко за хора от индустрията. Излага се кухненска техника и аксесоари, прибори и всичко, което е необходимо за един ресторант и кухнята му. Полезно сверяване на часовника с най-новото в областта.
www.kirjamessut.messukeskushelsinki.fi

DIVINO.TASTE
18 – 20 ноември
офия, НДК


Повече от хубаво е, че това събитие не само оцеля, но постепенно набра скорост и мащаб и сега е най-голямото българско винено събитие. За шеста година DiVino.Taste ще събере най-добрите български изби в зала 3 на НДК. Става дума за над 450 вина от над 60 изби.
В залите 10 и 3.2 ще се проведат традиционните майсторски класове и лекции по важни и интересни теми заедно с дегустации на вино, повечето от които е невъзможно да се опитат на друго място в България.
www.taste.bg

Share Tweet Pin it Share

Реклама »