С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Да кажем чао на доматите

Рене Йошида
24 Октомври 2016, 11:51
Share Tweet Pin it Share

Много ви завиждам, защото този месец съм ви приготвила две рецепти, които направени заедно са като Ромео и Жулиета. И както много пъти съм казвала - колкото по-семпло, толкова по- вкусно. За разлика от всичките ни предишни срещи, този път няма да ползвам почти нищо, защото малкото продукти, които ще влязат по тенжерите и тиганите, сами по себе си са перфектни.



Говорим за топла доматена супа с фиде и чийз сандвич или така наречения сандвич със сирене, което се топи, разтегля и ни прави по-добри, усмихнати и доволни. Тази комбинация дори няколко пъти е връщала хора от оня свят. Абсолютната истина. А и какво може да допълни един прекрасен дъждовен ден?! Освен това, тази супа е моя начин да се сбогувам с последните за сезона домати.

Както всички знаем, доматът е плод и растение от семейство Картофови и идва от Мексико, Перу и Южна Америка, но тук по нашите земи, той достига до нечувани вкус и качество, но това не ни учудва. Българите са най-умни, българските жени най-красиви, Бог е българин и доматите просто следват локалната логика.

Шегата настрана, но това божествено творение има толкова много качества и свойста, колкото нямат и 60% от населението на Земята. Става дума за сериозни дози ключови витамини, минерали, антиоксиданти. За мъжете този плод е от особено значение заради ликопенът, който допринася за здравето на най-милото им, а именно- простатата.
Фидето също е много полезно, защото е вкусно.

Който иска, може да добави босилек, мащерка или джоджен. Червения лук също не е грешка, че дори и зеления. Но аз лично я обичам само със сол, чесън, черен пипер, зехтин и фиде.

За моя чийз сандвич ползвах зрял чедър, гауда и чедър слайс (който си е направо задължителен), но може да се ползва зряла моцарела, пекорино, пармезан, ементал и други. Основното е, че поне едно от сирената, трябва да се топи. Хлябът трябва да е бял, нарязан, тип Pain D'or. За разглезените софиянци помагам с информация за пекарната на Jovan. Там е най- добрият.

Доматена супа с фиде
Продукти за 4 порции:
Домати - 1,5 кг
Чесън - 3 скилидки
Сол
Черен пипер
Фиде

Начин на приготвяне:
Кипвате вода и слагате за около 5-7 секунди предварително почистините домати като им правите разрез кръст от горната част, за да могат да се обелят от люспите. Подготвяте си вода с лед и шокирате доматите. Загрявате мазнина и слагате нарязания чесън. През това време блендирате плода или го нарязвате на ситно. Добавяте към чесъна и оставяте да се сгъсти или както ние кухненските роботи казваме - да редуцира. Слагате фидето, овкусявате със сол и пипер. И посягате към следващата рецепта.

Чийз сандвич:
Хляб
Масло
Сирена

Начин на приготвяне:
Намазвате филийките и от двете страни. Подреждате между две - сирената. Загрявате малко мазнина в грил тигана и поставяте сандвича първо от едната, а после и от другата страна до златист цвят. Особеното на тази рецепта е, че трябва да уцелите една умерена температура, която да даде възможност на сиренето да се разтопи, без да ви изгори хляба.

Пак много се раздадох.
Обичам ви! Весело и до скоро.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »