С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Библията на веганската кухня

Ивайло Харалампиев
18 Ноември 2016, 00:29
Share Tweet Pin it Share

През 2007г. известният френски готвач Жан Кристиан Жури отваря в Берлин своя ресторант Mano Verde за веганска и сурова храна. Тогава той е сред първите предлагащи авторска и гурме кухня в този раздел в немската столица. Сред редовните му клиенти са режисьорът Уди Алън и актьорът Робърт Патисън.
На Жури е най-голямата заслуга за обявяването през 2015 г. на Берлин за световна веганска столица от няколко специализирани международни авторитети, сред които веганския гид Happy Cow и американското списание Saveur. Според тях това е единственият град, в който веганската кухня е достигнала пълно равенство с месната.

За най-големите му фенове решението на Жан Кристиан Жури да затвори Mano Verde през септември 2015 г. идва като голяма изненада. Още повече, че той е единственият предлагащ веган кухня сред 500-те най-добри ресторанти в Германия. Той самият обяснява оттеглянето си с натрупаните умора и стрес и често 14-часовия работен ден.

Готвачът обаче веднага се заема да събере и подреди всички готвени от него ястия. Резултатът е впечатляващата по обем и съдържание книга Vegan Cuisine by Jean-Christian Jury & Joerg Lehmann, която сега издава teNеues.

800 рецепти в десет категории - ордьоври, основни ястия, хляб, веганско сирене и "греховно вкусни десерти" по думите на издателите. Сред рецептите са азиатска салата от водорасли, шоколадова торта и едно от най-успешните му постижения - веганския кроасан. Много от предложенията са сурова храна. Снимките са направени от Йорг Леман (Joerg Lehmann), един от най-известните специализирани в храна фотографи.

Жури казва, че най-голямата трудност при съставянето на книгата идва от необходимостта за адаптиране на съставките и пропорциите от големите количества в ресторанта му до рецепти за четирима. В рецептурника има както съвсем лесни за приготвяне ястия за начинаещи, така и предложения за напреднали в материята готвачи. Затова издателството настоява, че книгата "показва веганската кухня, както никога преди това не сте я виждали".

Едно от най-големите технически предизвикателства в кариерата на Жури се оказва приготвянето на вегетарианско меню за 70 вип гости на луксозна яхта в Монако през 2002 г. След тях са Джамирокуай, Наоми Кембъл, Кейт Мос, Флавио Бриаторе. Той си спомня преживяването като "истински кошмар", тъй като голямата яхта остава закотвена в морето, а всички доставки стават на лодки зодиак.

Според Жан Кристиан Жури дори и днес потребителите на веганска и сурова кухня продължават да бъдат много малък процент от пазара в сравнение с месната. А това прави съревнованието на ниво висша кухня много сложно. Още повече, че максималните цени които любителите на веганската кухня са готови да платят за гурме вечеря рядко надхвърлят петдесет евро или три пъти по-малко в сравнение с ресторант със звезда Мишлен.

И все пак след публикуването на своята "библия на веганската кухня" 62-годишният Жан Кристиан Жури казва, че има вероятност да се заеме с поредно предизвикателство. Този път в една от новите топ веган дестинации по мнението му - Лос Анжелис.

  • снимка: © Vegan Cuisine by Jean-Christian Jury & Joerg Lehmann, published by teNeues, € 98, www.teneues.com, Photo © Joerg Lehmann/studio1.berlin


  • снимка: © Vegan Cuisine by Jean-Christian Jury & Joerg Lehmann, published by teNeues, € 98, www.teneues.com, Photo © Joerg Lehmann/studio1.berlin


  • снимка: © Vegan Cuisine by Jean-Christian Jury & Joerg Lehmann, published by teNeues, € 98, www.teneues.com, Photo © Joerg Lehmann/studio1.berlin


[[img:2866700]]

Share Tweet Pin it Share

Реклама »