С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Ресторант "Хеброс" отвори дегустационнен винен клуб в Пловдив

Ани Коджаиванова
05 Декември 2016, 11:29
Share Tweet Pin it Share

Напоследък свикнахме Пловдив да бъде градът, в който се случват интересни винени инициативи. И това е повече от естествено и логично, при положение, че това е най-големият винен регион на страната. Ето и още една добра новина от града под тепетата - от близо месец Пловдив има своя винен клуб, където почитателите на виното могат да дегустират, обменят опит и да обогатят познанията си.

Проектът се нарича "Регионално вино" и е инициатива на хотел-ресторант "Хеброс". Това съвсем не е изненада, предвид факта, че собственикът на ресторанта Георги Ташев е познат като изключителен ценител на виното и това личи и по винената листа на "Хеброс" - единствената в България с награда на Wine Spectator, поддържана в годините с много грижа и внимание.

Сега гостите на клуба ще имат достъп до "съкровищницата" на "Хеброс" - тяхната селекция от вина от различни региони, която обединява общо 76 изби
от цял свят, някои от които в България се внасят само от пловдивския ресторант - като например шампанските на Maison Lallier. Идеята е "Регионално вино" да бъде място за дегустации, но и за продажби на вина от утвърдени винени региони и тероари от България и света. А целта, разбира се, е инициативата да помогне за изграждането на все по-образована общност от клиенти и ценители.

Дегустационната зала се помещава в съседната на хотел "Хеброс" къща - на улица Константин Стоилов 55. Там се провеждат и тейстингите, като за момента екипът планира тематични дегустации, посветени на определен регион, да има веднъж седмично, като през активния сезон може и да зачестят.
Разбира се, по всяко време "Регионално вино" ще бъде отворено за туристически или организирани групи, които искат да им бъде организирана дегустация, разказва Гергана Тодорова. Тя възпитаник на едно от най-реномираните винени образователни институции в света - лондонския WSET и инициатор на няколко инициативи, свързани с винен туризъм и маркетинг, а сега се включва в проекта в ролята на консултант и водещ на дегустациите.
Първите няколко дегустации вече са проведени. Една от тях бе посветена на изключителния ризлинг от немските региони Райнгау и Мозел и бе съпроводена с полезна информация за малко по-особената немска класификационна винена система.

Идеята е проектът да се издържа с продажбите на вино от колекцията на "Хеброс", а вратите му са широко отворени за сътрудничество със заинтересовани винопроизводители, винени експерти и ентусиасти, които споделят мотото на "Регионално вино": "Животът е твърде кратък, за да пием лошо вино".

Share Tweet Pin it Share

Реклама »