С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Поднесено с изкуство

Ивайло Харалампиев
19 Декември 2016, 11:57
Share Tweet Pin it Share



"Просто яжте без значение как е сервирана", казва световноизвестният български артист Недко Солаков за приготвяната от съпругата му Слава мусака. "Аз не готвя, аз ям", признава Солаков.

Той избира ястието за второто издание на книгата Artists' Recipes, издадена от Bolo (цена 40 евро). В нея 81 артисти представят своя любима рецепта със заглавие, необходимите продукти, начин на приготвяне и съвети за сервиране.

  • снимка: Judith Bernstein



Всеки автор е написал предложението си лично на ръка и го е илюстрирал. Използваните за първото издание оригинали са продадени на търг, а събраните 35 000 евро са дарени на организацията Viva con agua Schweiz, която подпомага проекти свързани с достъп до питейна вода в Непал.



Проектът е по идея на артистичното дуо Admir Jahic&Comenius Roethlisberger, които казват че откриват вдъхновение в "огромната ни любов към храната, към изкуството и другите артисти".
Първото издание на рецептите е представено миналата година по време на един от най-известните арт панаири в света - Art Basel. По-късно Christie´s включва книгата в листата си с най-добри арт книги за 2015.



"Готвенето подобно на изкуството е едновременно реактивно и креативно, трябва да се оставиш на течението и да се довериш на сетивата си", казва известният датски артист Олафур Елиасон. Заедно със сестра си Виктория Елиасдотир, която е сред най-обещаващите млади готвачи с ресторант в Берлин, предлагат ястие от картофи и исландски водорасли.
"Кралицата на пърформънса" Марина Абрамович е избрала едно от най-трудните за изпъления "ястия" - Spirit cooking: рецепта-афродизиак за по-скоро екстремен пречистващ тялото и съзнанието седем дневен ритуал.



  • снимка: Bohnchang Koo



  • снимка: Otobong Nkanga


Share Tweet Pin it Share

Реклама »