С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

#Disco Soup Day срещу разхищението на храна

Бакхус
27 Април 2017, 17:25
Share Tweet Pin it Share

  Световното движение Slow Food от години работи по проблема с изхвърлянето на храна и едно от най-успешните събития по темата е Disco Soup, което за първи път се организира преди пет години в култовото пространство Markthalle 9 в берлинския квартал Кройцберг.

  Според Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН поне една трета от произведената храна се изхвърля, преди да бъде консумирана. Това обезмисля и използваните за производството й ресурси – природни (горива, вода, почва) и социални. В същото време около 1 милиард души по света гладуват.
  Тази година на 29 април за пръв път Disco Soup ще се проведе в един и същи ден по целия свят.

  Slow Food София ще се включи във всемирния празник заедно с Университетски ботанически градини, Българска хранителна банка, Екологично сдружение "За Земята" и Кулинарно училище Amuse Bouche. В 14.30 до 18.30 часа Ботаническата градина на паметника "Левски" ще посрещне всички, които желаят да научат повече за проблемите с изхвърлянето на храна, възможностите за решаването им. В отделен кът домакините ще представят проектa "Big picnic: големите въпроси - ангажиране на обществеността с научни изследвания и иновации в областта на продоволствената сигурност" чрез интерактивни демонстрации, тематични дискусии и обмяна на опит.

  Всеки ще може да се включи в подготовката и приготвянето на ястия от дарени от търговци и производители продукти, събрани от Българска хранителна банка, които вместо да отидат в кофата, ще нахранят участниците в събитието. През цялото време, отдадени на хранителната кауза диджеи ще радват с музика хората, докато почистват, мият и режат зеленчуци в най-цветното място в центъра на София.


  Share Tweet Pin it Share

  Реклама »