С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Златен медал за българското уиски

Бакхус
08 Септември 2017, 18:09
Share Tweet Pin it Share

Общо три медала спечели България на международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. За първи път тя получи и най-високото отличие – Голям златен медал (Grand Gold). Той е за 15-годишното бренди Black Sea Gold (2002 г). Двата златни медала са за 3-годишното, отлежало в дъбови бъчви, уиски Black Ram и за 25-годишното бренди Black Sea Gold.
"Освен хубаво вино, България прави и качествени високоалкохолни напитки", коментира Меглена Михова от "Пробежекс" - представителят на конкурса за България. Според нея това ще помогне на българските производители да намерят по-голямо признание на международните пазари.
България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г. За три години са й присъдени общо 14 медала. Българското бренди e отличено за втора поредна година, а българското уиски – за първи път тази година. Останалите медали през годините са за българска ракия, текила, водка и джин.

Тази година Големите златни медали са 24. Те са за байжиу от Китай; писко от Чили; арманяк, коняк, водка и ром от Франция; ром от Гватемала; уиски от Индия; ликьор и грапа от Италия; ром от о-в Мартиника; мескал и текила от Мексико; шотландско уиски от Шотландия; бренди от Словакия; уиски от Тайланд и вермут от Испания.

Статистиката сочи, че Франция е с най-много Големи златни медали (8). Следват я Мексико (3), Италия и Испания (всяка една с по един). Петте страни с най-много отличия (Голям златен, Златен и Сребърен) през 2017 г. са: Франция (вкл. Гваделупа, Мартиника и Реюнион), Китай, Мексико, Италия и Тайланд. За първи път през 2017 г. конкурсът отличи и био алкохол – водката Ekiss от Франция, която е едно от четирите "открития" (Revelations) на Spirits Selection.
Тазгодишното издание на Spirits Selection се проведе в Ла Серена, Чили, от 22 до 24 август. В надпреварата участваха 54 страни от Европа, Азия, Северна и Южна Америка, като не всяка държава, подала мостри за надпреварата, е спечелила медал.
Следващият град-домакин на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles ще е Пловдив. Конкурсът ще се проведе от 21 до 23 август 2018 г.

Share Tweet Pin it Share
3 Коментара
 • Profile preview
  historama
  03, 03, 14 Септември 2017, 03:03

  Ще опитам 15 год. уиски, сигурно ще е качествено. Пробвал съм 17 годишните бренди на Винекс Преслав и Бляк Сии Голд-Поморие - мисля че преславското е по-добро.
  С качествените водки, по подобие на Грей Гууз нещо изостават. А не е ли време и да се появи някаква нова анасонова напитка с морска марка - я Созополска, я Варненска мастика с нов стандарт, напр. 42 градуса (с по-ниска цена за акциза), но с по-качествен дестилат, напр. винен, и с добавка на дъвка, някои ароматни треви. Трябва да се направи нещо, узото масово измества нашите мастики, а добрите стари марки [...]

  Read the full comment като Заарската и Каварненската изчезнаха. А една марка като Созополска и Варненска ще имат своето място в менютата по морските курорти.

  ! Оценка
      +2
 • Profile preview
  Kaloyan Asenov
  23, 38, 13 Септември 2017, 23:38

  само не разбрх кога е направено нашето 25-годишно бренди, за приятел питам, жаден е

  ! Оценка
  -1    +1
 • Profile preview
  dnevnikar
  20, 52, 09 Септември 2017, 20:52

  Finest brand of Bulgarian Scotch?

  "най-високото отличие – Голям златен медал (Grand Gold).
  Той е за 15-годишното бренди Black Sea Gold (2002 г)"

  ! Оценка
      +2

Реклама »