С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Уиски фест 2017

Весела Николаева
27 Октомври 2017, 21:32
Share Tweet Pin it Share

Галерия от фестивала може да видите тук.

Най-голямото уиски събитие в Централна и Източна Европа започна в София – шестото издание на "Уиски Фест София" (WFS) ще представи обичани и нови, слабо познати на българския пазар марки. Шотландски скоч, ирландско тройнодестилирано, американски бърбън, японски и тайландски предложения с кехлибарената течност очакват посетителите в Sofia Event Center в събота и неделя.

Все повече вкусове

Тази година може да опитате още повече марки извън масово познатите на българския пазар. Леко и силно опушени с аромат на торф, цветни нотки, топли вкусове и силни блендове – по нещо за всеки вкус. Някои от предлаганите напитки не се продават все още в България или се предлагат ограничено.

Хубаво впечатление прави, че българите все повече се отварят към марките на по-малки дестилерии и не залитат на избор само по масови реклами.

Разбира се, на WFS (whiskey fest sofia) са и гигантите сред уиски брандовете, но наред с масово познатите им предложения вносителите им са извадили и други, само за ценители. Марките на изложението са над 100, а видовете градусова благодат – няколко стотин. За повишението на уиски културата може да се съди и по намаляването на "фокусите" с предлагани коктейли с уиски. Пак ги има, но акцентът е върху чистия вкус – напълно достатъчен за прекрасно изживяване, без да дрънкаме с кубчета лед и без да замаскираме с други аромати.

Етикет

Припомняме етикета за пиене на уиски, който е подобен само донякъде на винените дегустации. Подгответе се, като хапнете добре, но без да преяждате и без силни миризливи храни с изразен вкус, който може да "убие" вкусовите рецептори за часове. Колко е важно това? Очевидно много и ще споделя историята на един от японските майстори на уиски. Всяка сутрин, в продължение на 25 години, той закусвал една и съща храна, без никакви вариации. Целта е рецепторите му да останат непроменени и да не се влияят от това какво е хапвал преди да опитва уиски.
Никакви силни парфюми, одеколони и ароматизирана козметика, никакво пиене преди това. Посетителите ще получат чиста изворна вода, а допълнителни щандове предлагат храна за подкрепление, ако дълго време сте там, както и качествено кафе. Все пак нашата препоръка е да ядете след като приключите дегустациите. Уиски не се пие с ледени кубчета, защото: първо – така ще го разредите, и второ – студът затваря вкуса му.

Много силните градуси се разреждат с капка или няколко капки вода на стайна температура. Пиенето на повече вода ще ви спаси от махмурлук. Ако не сте свикнали и се замаяте от дегустацията, излезте на чист въздух, пийте вода, хапнете нещо леко. Не налитайте веднага на кафето, защото после ще ви стане по-зле. На входа ще получите своя дегустационна чаша тип "лале". Тя позволява да усетите ценния аромат без да изветрява. Уискито не е вино и няма нужда да се разклаща силно преди да помиришете и отпиете.

Няма правило от какъв тип да почнете, но препоръката на специалистите е да оставите за по-късно напитките с най-високи градуси и да не смесвате за кратко време ирландско, шотландско и американски бърбън.

Със задоволство отбелязвам, че явно се покачва интереса към торфено-опушените вкусове на Шотландия. За несвикналите – опитвайте ги постепенно, от леко опушено към по-интензивно, иначе има опасност да не ги оцените добре. А не бива да пропускате подобно удоволствие.

Защо ирландците дестилират тройно

Официалното откриване на WFS премина с приветствията на трима дипломати. Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс отбеляза, че в момента в Шотландия отлежават близо 20 млн. бъчви с уиски, което е по 4 на всеки човек от населението.
Шотландското е двойно дестилирано, много оригинални вкусове се получават от малките дестилерии на островите наоколо. Ирландското е троен дестилат и по думите на посланик Майкъл Форбс на островната държава го правят така, защото два пъти не им е достатъчно и трябва да стане по-добро от това на съперниците.

На което във Великобритания казват, че ирландците просто не могат да направят второто дестилиране както трябва. Посланик Форбс припомни, че веднага след промените през 1989-1990 г. в България е пристигнал камион с ирландско уиски, което се е приело много добре и благодари на българите за тяхната лоялност след толкова години.

Америка е друго уиски – там властва бърбънът. Мартина Стронг, шарже д‘афер в Посолството на САЩ разказа как в шотландското уиски има малка частица бърбън. Това е благодарение на бъчвите от бърбън, които заминават за отлежаване на шотландско уиски.

Всяко едно уиски, за да има право да се нарича такова, е отлежало поне 6 месеца в дъбови бъчви. Търговски трик е да се пише "отлежало", а друг вид да бъде обикновено.

И накрая, за да не ви отегчаваме, ще разкажем само историята как уискито завладя света. Причината е малкото насекомо Phylloxera vastatrix Planch, познато просто като филоксера. В края на XIX век тя поразява европейските лоза и континентът се изправя пред недостиг на вино и дестилат за коняк. Потребителите се обръщат към уискито и за кратко време то става любимо по целия свят. От близо сто години датира традицията на японското уиски, с много качествени дестилати се включва и Тайланд.
WFS ще продължи събота и неделя, и в двата дни началото е от 14 часа, като в събота е до полунощ, а в неделя – до 23 часа. Билетите са стандартен (25 лв., 8 уиски кредита) и премиум (35 лв., 12 кредита).

За дегустацията на всяко уиски се плаща само с кредити – обикновено са по два, редките са повече. Ако ги свършите можете да си купите допълнително. Паралелно с фестивала текат майсторски класове за любители и професионалисти. Абсолютно забранено е да пиете и шофирате, затова организаторите предлагат бонус при поръчка на такси. Мястото е лесно достъпно с градски транспорт, точно на метростанция "Витоша", в сградата на "Мол Парадайз".

http://whiskeyfestsofia.bg/

Желаем ви приятно уиски изживяване!

Галерия от фестивала може да видите тук.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »